Producătorii caută inovaţii care să elimine efectul anti-somn al electronicelor

150

Versiunea 9.3 a sistemului de operare pentru gadgeturile Apple vine cu o nouă funcţie ce promite să rezolve problema tulburărilor de somn cauzate după utilizarea tabletei sau a telefonului mobil seara.

Noua funcţie se numește Night Shift și are rolul de a modifica automat temperatura culorilor afișate pe ecranul gadgetului, spre „extremitatea caldă a spectrului”, după cum se menţionează în prezentarea update-ului. Aceasta se activează seara, odată cu asfinţitul soarelui. Momentul este calculat cu ajutorul aplicaţiei ceasului și al sistemului de geolocalizare de care dispune tableta sau telefonul. Culorile afișate pe ecran revin la normal a doua zi dimineaţa.

Practic, prin funcţia Night Shift, utilizatorul este expus la mai puţină lumină albastră înainte de culcare. Iar acest lucru este esenţial pentru calitatea somnului, au arătat studiile.

În timpul zilei lumina albastră este necesară pentru sporirea atenţiei, îmbunătăţirea stării de spirit și a timpilor de reacţie. Seara și noaptea însă, expunerea la acest tip de lumină are efecte negative, pentru că alterează producţia melatoninei, hormon cu rol esenţial pentru reglarea somnului și a ritmului circadian. Experţii de la Harvard au comparat influenţa luminii albastre cu a luminii verzi asupra organismului și au observat că, după 6 ore și jumătate de expunere, cea dintâi a suprimat nivelul de melatonină pentru o perioadă de două ori mai lungă decât al doilea tip de lumină. În plus, lumina albastră a afectat ritmul circadian normal cu circa trei ore, un interval de două ori mai mare decât cel produs prin expunere la lumina verde.

Într-un alt studiu concentrat asupra efectelor expunerii la lumină albastră, experţii de la Harvard au rugat participanţii să citească o carte seara până la ora 22:00. Un grup a folosit cărţi tipărite pe hârtie, iar celălalt grup a folosit un dispozitiv electronic. Voluntarii care au citit cu ajutorul gadgeturilor au adormit mai greu decât ceilalţi, iar faza REM a somnului lor (caracterizată de o creștere a activităţii creierului și a apariţiei viselor) a fost mai scurtă, precizează autoarea cercetării, Anne-Marie Chang, expert în neuroștiinţe, într-un interviu pentru Scientific American. În plus, chiar și după opt ore de somn, cei care au folosit seara dispozitive electronice care emit o lumină puternică s-au trezit cu greu a doua zi dimineaţă.

Utilizatorii Apple care doresc să beneficieze de noua funcţie Night Shift, dar și de celelalte optimizări și funcţii aduse de ultimul update al sistemului de operare pot instala versiunea 9.3 a iOS, în varianta beta, prin înscrierea pe site-ul companiei.

Pentru cei care vor să se bucure de o funcţie similară Night Shift, pentru calculator, există instrumentul f.lux. Acesta poate fi instalat atât pe computerele care rulează sistemul de operare Mac OS X, cât și Windows și Linux. Aplicaţia adaptează luminozitatea ecranului în funcţie de momentul zilei. Până în luna noiembrie a anului trecut, f.lux a fost disponibil și pentru dispozitivele mobile iPad și iPhone, însă compania Apple a cerut renunţarea la această aplicaţie, deoarece folosește private APIs, o interfaţă utilizată de dezvoltatorii IT, care conţine o serie de comenzi și instrucţiuni pentru procesul de creare de aplicaţii, lucru interzis de gigantul IT. În acel moment s-a speculat posibilitatea ca această acţiune a companiei Apple să apară pe fondul dorinţei de introducere a unei funcţii similare f.lux în update-ul sistemului de operare pentru dispozitivele mobile.

Inclusiv tabletele Kindle Fire, produse de Amazon, beneficiază de o funcţie de modificare a intensităţii culorilor pe timp de noapte, pentru cei care obișnuiesc să citească înainte de culcare. Funcţia se numește Blue Shade și „folosește filtre specializate pentru limitarea expunerii la lumină albastră. De asemenea, oferă filtre în culori calde și abilitatea de a micșora intensitatea luminii afișare la un nivel ultra mic, pentru a citi confortabil în timpul nopţii – chiar și într-o cameră întunecoasă”, au declarat reprezentanţii Amazon, citaţi de Gigaom.

Foto: fancycrave1 / Pixabay