Capcane în care cad părinţii de sărbători

548

Îndeplinirea tuturor dorinţelor copiilor, dereglarea rutinelor micuţilor sau concentrarea doar asupra cadourilor sunt doar câteva capcane care îi pândesc în aceste zile pe părinţi.

„Mulţi părinţi nu sunt în stare să seteze limite, ori să spună ‘nu’ dorinţelor copiilor”, susţine dr. psiholog Susan Newman într-un articol pentru Psychology Today. Acest fenomen apare din dorinţa părinţilor de a-i face pe copiii lor fericiţi. Există însă riscul ca cei mici să fie copleșiţi de multitudinea de jucării noi pe care părinţii le-au achiziţionat cu greu. Mult doritele lucruri vor fi abandonate astfel într-un colţ de către copii, în detrimentul vechilor jucării. De asemenea, atunci când copilul își dorește un produs mai scump, pe lângă alte lucruri, este important ca atunci când părinţii decid să îi dăruiască obiectul costisitor, să îi explice că aceasta este limita și că celelate lucruri dorite mai trebuie să aștepte.

În aceste perioade de sărbători, întregul program al copiilor poate fi dat peste cap, de la orele de culcare și trezire, până la programarea meselor zilnice, care se vor deregla în funcţie de vizitele frecvente din perioada sărbătorilor. Astfel de modificări îi pot obosi până la epuizare pe copii, de aceea, părinţii trebuie să pună pe un loc important păstrarea orarului obișnuit al celor mici. Uneori, acest lucru poate însemna refuzarea anumitor invitaţii venite din partea prietenilor sau rudelor.

Tot în aceste zile de sărbătoare, există acea presiune de a-i mulţumi pe cei din jur, acceptând invitaţii peste invitaţii și multe vizite. Toate acestea pot fi epuizante și le îndepărtează atenţia părinţilor de la copiii care își doresc atât de mult să petreacă momente alături de mama și tatăl lor, subliniază dr. Newman. De asemenea, în goana lor după cadouri, părinţii diminuează timpul pe care ar fi putut să îl petreacă alături de micuţii lor. „Contrar credinţei populare, ceea ce copiilor le place (și își amintesc) cel mai mult cu privire la sărbători nu sunt darurile, ci faptul că sunt împreună cu familia lor”, susţine Fran Walfish, autorul cărţii Părintele conștient de sine (The Self-Aware Parent), citează MSN.

Nu în ultimul rând, există riscul ca părinţii să îi excludă pe copiii din tot acest proces specific sărbătorilor, de a le dărui celorlalţi cadouri. Micuţii trebuie însă încurajaţi să se concentreze asupra celor din jur, punctează Sandy Fowler, gazda emisiunii radio Heart Filled Holidays. Astfel își vor dezvolta „apreceierea pentru actul de a dărui”. Fowler le propune părinţilor să îi implice pe copii în activitatea de a face cadouri și le sugerează să îi roage pe micuţi să se gândească la darurile pe care le-ar putea oferi unor persoane dragi, precum bunicii, iar apoi să îi ajute să achiziţioneze sau să confecţioneze respectivul lucru.