3 mistere legate de Alzheimer au fost dezlegate

481

Experţii de la Centrul Medical al Universităţii Columbia au aflat răspunsul la trei întrebări esenţiale privind boala Alzheimer, lucru care ar putea conduce la detectarea timpurie a afecţiunii.

Experţii de la Centrul Medical al Universităţii Columbia au aflat răspunsul la trei întrebări esenţiale privind boala Alzheimer, lucru care ar putea conduce la detectarea timpurie a afecţiunii.

Cercetătorii au reușit să stabilească cu exactitate zona unde apar primele semne de instalare a Alzheimerului, motivul pentru care afecţiunea este declanșată adin această regiune și mecanismul de răspândire a bolii. Pentru a dezlega aceste mistere, creierele a 96 de adulţi au fost scanate cu tehnologia de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională (IRMf) de înaltă rezoluţie. Pacienţii au fost urmăriţi timp de aproape patru ani, iar pe parcursul acestei perioade, 12 voluntari au dezvoltat simptome ale Alzheimerului într-o formă moderată. Totodată, au fost folosiţi cobai care prezentau semne ale afecţiunii.

Dacă până în prezent, cercetătorii știau că boala debutează în cortexul entorinal, studiul de faţă indică mult mai exact regiunea de start, anume cortexul entorhinal lateral (LEC). „LEC este considerat un portal către hipocamus, care joacă un rol important în consolidarea memoriei pe termen lung, pe lângă alte funcţii. Dacă LEC este afectat, alte aspecte legate de hipocamus vor fi, de asemenea, afectate", a declarat coautorul studiului, dr. Scott A. Small, directorul Centrului de Cercetare pentru Alzheimer.

Atunci când există simultan modificări la nivelul a două proteine, cea precursoare amiloidului (APP) și tau, se produc disfuncţii la nivelul regiunii LEC. „Împreună, aceste două proteine distrug neuronii din LEC, pregătind astfel terenul pentru Alzheimer", explică coautoarea cercetării, dr. Karen E. Duff, profesor de patologie și biologia celulei la Centrul Medical al Universităţii Columbia. Nimicirea acestor neuroni oferă indicii cu privire la răspândirea bolii, despre care experţii spun că este „funcţională". Astfel, distrugerea neuronilor din LEC conduce la compromiterea funcţiilor neuronilor din regiunile cerebrale învecinate zonei de debut a afecţiunii.

Odată instalată în LEC, boala se răspândește treptat către alte zone ale cortexului cerebral. Experţii au observat că evoluţia afecţiunii Alzheimer se răsfrânge în special asupra cortexului parietal. Această regiune joacă un rol important în orientarea spaţială.

„Acum că am localizat locul de debut al bolii Alzheimer și am demonstrat că acele schimbări sunt observabile prin folosirea IRMf, am putea fi în măsură să detectăm afecţiunea în cel mai timpuriu stadiu preclinic, atunci când boala ar putea fi tratabilă și înainte de a se răspândi în alte regiuni ale creierului", subliniază dr. Small. Descoperirile ar putea deschide, totodată, noi căi către dezvoltarea unor tratamente pentru bolnavii în stadii incipiente ale bolii.