CE: 41% dintre angajaţii români sunt analfabeţi digital

390

România are reputaţia de a fi una dintre ţările privilegiate cu o viteză fulger a conexiunii la internet. Cu toate acestea, numărul celor care nu au folosit niciodată internetul este dublu faţă de media europeană.

Date ale Comisiei Europene indică faptul că 83% dintre angajaţii români nu au suficiente competenţe digitale. Ba chiar 41% sunt „analfabeţi digital”.

Dacă la nivel european doar 20% din populaţie nu a utilizat vreodată internetul, la noi în ţară procentul este dublu (42%).

„Cererea şi angajarea forţei de muncă ce deţine competenţe digitale a crescut cu peste 2 milioane de locuri de muncă din anul 2000, iar aceste locuri de muncă sunt în creştere de şapte ori mai rapid decât ocuparea forţei de muncă în general (sursă Comisia Europeană)”, se arată într-un comunicat al ECDL România, citând rezultatele raportul Agendei Digitale (Digital Agenda Scoreboard), care a evaluat progresele înregistrate cu privire la obiectivele stabilite în Agenda digitală pentru Europa (DAE).

În martie 2012, studiul Eurostat plasa România pe ultimul loc în ceea ce priveşte cetăţenii care ştiu să lucreze pe computer. Atunci, doar jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au accesat vreodată de un computer. Ţara noastră se află sub media Uniunii Europene: 78% din totalul cetăţenilor din cele 27 de state sunt familiarizaţi cu mouse-ul şi tastatura.

Alfabetizarea digitală poate avea și dezavantaje. Iată-l pe unul dintre cele mai importante aici.