Obezitatea în rândul copiilor atinge cote alarmante în Marea Britanie

205

Numărul cazurilor de obezitate în rândul copiilor din Marea Britanie a crescut de patru ori în doar 10 ani, susţin cercetătorii britanici citaţi de Daily Mail.

Cercetarea realizată de specialiştii de la Imperial College London au folosit datele statistice adunate de Serviciul de Sănătate Naţional britanic (NHS) legate de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu obezitate din Anglia şi Ţara Galilor. Rezultatele au arătat că unul din trei copiii au probleme de greutate, iar adolescenţii obezi sunt extrem de expuşi riscului de a dezvolta probleme legate de greutatea corporală mai târziu. În plus, două treimi dintre adulţi se confruntă cu problema kilogramelor în plus, augerează statisticile NHS.

„Cifrele sunt alarmante. Nu mai este vorba de o bombă cu ceas în cazul obezităţii – aceasta a explodat deja.", a declarat coordonatorul studiului, dr. Sonia Saxena.

Dacă în anul 2000, cazurile de obezitate în rândul copiilor se ridicau la 872, numărul acestora a crescut în 2009 la 3.806. Cele mai frecvente motive pentru spitalizare au fost dificultăţile respiratorii şi diabetul. De-a lungul acestei perioade, în jur de 21.000 de pacienţi cu vârste între cinci şi 19 ani au fost supuşi unui tratament pentru această afecţiune. Printre cauzele posibile ale acestei creşteri se numără consumarea de produse alimentare de tip junk-food şi un stil de viaţă sedentar, susţin experţii. Tot în perioada 2000-2009, au fost înregistrate mai multe operaţii chirurgicale bariatrice în rândul copiilor şi adolescenţilor, în scopul micşorării stomacului sau pentru înlăturarea parţială a acestuia. Astfel, de la o singură astfel de operaţie realizată în 2000, numărul procedurilor a crescut la 31 în 2009. Cel mai tânăr pacient care a suferit o astfel de intervenţie chirurgicală avea doar 13 ani.

Amy Thompson, asistentă cu experienţă pe probleme cardiace la British Heart Foundation atrage atenţia asupra faptului că şansele ca un copil obez să devină un adult cu probleme de greutate sunt ridicate, iar acest lucru conduce la creşterea riscului de atac cerebral şi dezvoltării problemelor de inimă. Ea susţine că tânăra generaţie trebuie încurajată să facă cele mai sănătoase alegeri legate de stilul lor de viaţă.