Viitorul care nu a fost niciodată (galerie foto)

55

Biblioteca Naţională a Franţei deţine o colecţie uimitoare de ilustraţii realizate în anul 1910. Ele înfăţișează viaţa din Paris și din lume la anul 2000, așa cum era proiectată în primul deceniu al secolului trecut.

Autorul ilustratelor se numește Villemard, dar nu se cunosc prea multe informaţii despre el. Biblioteca Naţională a Franţei le-a prezentat sub titlul "Utopia". Atrage atenţia faptul că, deși reprezentările în sine sunt departe de realitatea la care suntem martori, unele concepte, absolut imaginare în 1910, s-au realizat efectiv. Pe de altă parte, se observă contrastul dintre tehnologia proiectată ca una a viitorului și costumaţia personajelor sau designul interioarelor, care sunt aceleași, de început de secol XX.

În 1910, oamenii își imaginau că la finalul mileniului unele lucruri aveau să fie o realitate, iar altele, ceva de domeniul trecutului: patine cu rotile propulsate cu baterie, frizerie, cosmetică sau croitorie automatizată, vehicule zburătoare folosite de public, de pompieri sau poliţiști, alături de ideea de „drive-thru”, trenul electric de la Paris la Beijing, prezentarea audio a știrilor din presă, dar și caii, prezentaţi ca un mijloc de locomoţie dintr-un secol trecut şi mai degrabă ca o „curiozitate”.