Pedeapsa momentului: Acces interzis la iPad!

84

Opt din zece părinţi britanici cu copii sub vârsta de 14 ani le restricţionează acestora accesul la dispozitive electronice ca metodă preferată de pedeapsă, relevă un studiu recent, citat de Daily Mail.

Atașamentul puternic al copiilor faţă de dispozitivele electronice i-a determinat pe părinţii englezi să aleagă să le confiște iPad-urile, smartphone-urile și consolele video ca pedeapsă pentru comportamentele nedorite. Această practică a atras după sine un nou comportament negativ: mai mult de jumătate dintre copii au început să aibă accese de furie atunci când le sunt confiscate dispozitivele, reiese dintr-un sondaj realizat în Marea Britanie în rândul a 2.000 de părinţi.

Confiscarea dispozitivelor digitale a fost recunoscută de către părinţi drept cea mai eficientă metodă de pedeapsă, întrucât le anulează copiilor posibilitatea de comunicare cu prietenii lor. Ghadi Hobeika, de la compania de produse online Pixmania, care a comandat studiul, afirmă că „dispozitivele precum tabletele și smartphone-urile reprezintă atât un mijloc de comunicare, cât și o formă de amuzament, așa că atunci când părinţii le confiscă, paguba suferită de copil este dublu resimţită".

Copiii petrec, în medie, două ore pe zi jucându-se cu electronicele preferate, în timp ce un sfert petrec chiar mai mult de patru ore zilnic concentrându-se la un ecran. De asemenea, cercetarea a scos la iveală faptul că unul din zece copii cu vârsta sub patru ani folosește în mod regulat computerul-tabletă.

Deși jumătate dintre părinţi recunosc că le-au cumpărat copiilor dispozitive electronice, mai mult de 70% sunt îngrijoraţi cu privire la atașamentul extrem de puternic pe care copiii l-au dezvoltat faţă de ele.

Copiii investesc nu doar foarte mult timp, ci și mulţi bani pentru electronice, fără ca părinţii lor să bănuiască. Luna trecută, o fetiţă în vârstă de cinci ani le-a adus părinţilor o factură de peste 1900 de euro, doar fiindcă a folosit un joc „gratuit" pe iPad. Din fericire, părinţii au reușit să convingă compania Apple că a fost vorba de o greșeală, și au primit banii înapoi. Totuși, clienţii care primesc facturi uriașe pe iTunes nu au dreptul automat la returnarea banilor.