De ce și-a ales noul papă numele „Francisc”

606

Se ştie că după cutuma catolică, fiecare nou papă desemnat are libertatea să-şi aleagă un nume. De altfel, numele este în mare parte un fel de declaraţie de misiune prin faptul că în general se doreşte a prelua ceva din calităţile (celui) celor care au mai purtat un astfel de nume.

Se ştie că după cutuma catolică, fiecare nou papă desemnat are libertatea să-şi aleagă un nume. De altfel, numele este în mare parte un fel de declaraţie de misiune prin faptul că în general se doreşte a prelua ceva din calităţile (celui) celor care au mai purtat un astfel de nume.

Spre exemplu, Joseph Ratzinger a luat numele de Benedict (al XVI-lea) pentru a evoca figura Sf. Benedict de Norcia (aprox. 480-547), părintele monasticismului occidental şi co-patron al Europei alături de Chiril și Metodiu. De remarcat că sf Benedict este destul de venerat în Bavaria, zona de origine a lui Joseph Ratzinger. Care să fie deci semnificaţia numelui noului papă?

În perioada de dinaintea convocării Conclavului, pe diverse site-uri catolice un subiect dezbătut era nu doar identitatea noului papă ci şi numele pe care şi l-ar putea alege. Mulţi catolici ar fi preferat Grigore – ca o evocare a figurii impunătorului papă Grigore cel Mare (finalul secolului VI), simbolul unui catolicism puternic. Dar printre numele vehiculate era şi cel de Francisc – o trimitere directă la Francisc de Assisi (circa 1181 – 1226) care este cunoscut pentru o viziune în care a auzit vocea lui Dumnezeu într-o capelă părăsită: „Francisc, rezideşte biserica Mea".

Pe de altă parte, după cum amintea şi Thomas Rosica, secretarul de presă al Vaticanului, pentru CNN, „noul papă şi-a luat numele de Francisc în onoarea sfântului Francisc din Assisi deoarece acesta îi iubea pe cei săraci". Într-adevăr, provenind din Argentina, Jorge Mario Bergoglio susţine o teologie cu implicaţii sociale, fiind cunoscut ca militant pentru dreptate şi echitate.

Prin alegerea acestui nume, noul papă se doreşte a fi un constructor al unei biserici afectate de scandaluri, cu o imagine publică extrem de afectată. Provocarea este într-adevăr uriaşă pentru Jorge Bergoglio, actualul papă Francisc. Câteva atribute şi calităţi personale în recomandă cumva pentru această misiune.

Conform biografului său, Sergio Rubin, noul papă este o persoană remarcabil de umilă. Faptul că foloseşte transportul în comun şi locuieşte într-un simplu apartament întăresc o astfel de imagine.

De altfel cererea de a fi binecuvântat de către popor într-o rugăciune tainică, cu ocazia primei sale apariţii în public, a fost un gest care a atras simpatia maselor adunate miercuri seara în piaţa Sf Petru. Pe de altă parte are abilităţi de lider, preocupări intelectuale (a slujit ca profesor o perioadă) şi stăpâneşte italiana (tatăl este italian stabilit în Argentina) ce îi oferă un instrument excelent de comunicare cu aparatul administrativ de la Vatican.

Noul papă se vrea a fi oarecum unic – asta (nu doar) pentru că nu a mai existat nici un alt papă Francisc, ci mai ales datorită misiunii pe care şi-o asumă. Rămâne de văzut dacă în pontificatul relativ scurt care îl aşteaptă (are deja 76 ani) va reuşi să reconstruiască Biserica Catolică pentru un eventual succesor Grigore.