SUA aprobă primul medicament pentru prevenţia HIV

211

Primul medicament pentru utilizare zilnică, cu scopul de a preveni infectarea cu virusul HIV, a fost aprobat în Statele Unite, pentru adulţii sănătoși care se expun riscului de a contracta virusul.

Medicamentul Truvada a fost lăudat de unii experţi, care îl consideră o nouă armă împotriva virusului imunodeficienţei umane, în timp ce alţii consideră că scoaterea pe piaţă va încuraja comportamentul sexual riscant. Deși la preţul de 14.000 de dolari pe an, va fi un medicament de lux pentru mulţi.

Autoritatea pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a declarat că medicamentul ar trebui folosit ca parte a unei strategii de prevenţie care să includă si alte metode, precum teste regulare pentru HIV, educare pentru reducerea riscului de infecţii, și practici sexuale sigure, relatează AFP.

Anterior, medicamentul a fost folosit ca tratament pentru oamenii deja infectaţi cu HIV, în combinaţie cu alte medicamente antiretrovirale. Decizia FDA de a-l folosi și ca tratament de prevenire este bazată pe mai multe studii care au arătat un risc scăzut de infectare în rândul homosexualilor și a cuplurilor heterosexuale.

În cazul bărbaţilor anagajaţi în relaţii intime cu alţi bărbaţi, s-au înregistrat cu 44% mai puţine infecţii în rândul celor care urmau tratamentul, faţă de cei care luau un placebo.

În cazul cuplurilor heterosexuale în care un partener este infectat cu HIV, riscul ca și celălalt să se infecteze a fost cu 75% mai redus pentru cei care luau medicamentul Truvada, faţă de cei care luau un placebo.