Senatul a respins obligativitatea uniformei școlare

29

Senatul a respins ieri propunerea introducerii unei ţinute standard pentru fiecare școală în parte. Iniţiativa deputatului PDL Cezar Preda a primit un vot categoric, de 91 împotrivă și doar 6 pentru.

Propunerea avea la bază recunoașterea faptului că în ţară sunt numeroase familii sărace, care nu-și pot trimite copiii la școală îmbrăcaţi asemeni colegilor din familii înstărite. Propunerea a picat la vot. „N-am face decât să încărcăm familiile sărace. În plus, nu cred că obligativitatea purtării uniformei va schimba ceva în privinţa calităţii învăţământului în şcolile noastre", a afirmat fosta deţinătoare a portofoliului educaţiei, Ecaterina Andronescu.

PSD-istul Georgică Severin a criticat propunerea acuzând „spiritul de turmă" care se dezvoltă prin purtarea uniformei. „Fiecare elev are personalitate proprie. Nu trebuie introdus într-un spirit de turmă. Măcar pe elevi să-i lăsăm în pace şi să nu ne întoarcem înainte de 1990."

Chiar și guvernul a răspuns negativ propunerii afirmând că uniforma nu va duce la creșterea prestigiului educaţiei. În plus, pentru cabinet au contat cheltuielile financiare suplimentare pe care statul nu le-ar putea suporta acum. Proiectul va fi supus votului în Camera Deputaţilor, aceștia având ultimul cuvânt asupra iniţiativei legislative.