Eliminarea tentaţiilor este cea mai bună metodă pentru a-ţi îndeplini obiectivele pe termen lung

755

Nu este suficient să te bazezi doar pe propria voinţă pentru a atinge ţelurile fixate. Eliminarea tentaţiilor care ţi-ar putea sabota planurile este o metodă mult mai eficientă în acest sens, afirmă cercetătorii citaţi de Eurek Alert.

Cercetarea noastră sugerează că cea mai eficientă metodă de a lupta împotriva tentaţiilor este să le eviţi înainte de toate”, afirmă unul dintre cercetătorii studiului, Molly Crockett, care în prezent este bursier postdoctoral Sir Henry Wellcome la University College London, citează Eurek Alert.

Oamenii de ştiinţă de la Universităţile Cambridge şi Dusseldorf au efectuat un studiu concentrat asupra auto-controlului, comparând eficienţa propriei voinţe cu cea a eliminării tentaţiilor, ca de exemplu, evitarea cumpărării alimentelor nesănătoase în cazul celor care vor să slăbească. Ei au rugat participanţii la studiu să aleagă între o recompensă mai mică, dar livrabilă imediat sau o recomensă mai mare pe care o vor primi mai târziu. O parte din voluntari au avut la îndemână recompensa mică şi trebuiau să se folosească de propria voinţă pentru a nu ceda tentaţiei şi astfel să poată obţine „premiul” cel mare. O altă parte a putut alege ca tentaţia să fie înlăturată complet, printr-un angajament preliminar.

Rezultatele au arătat că persoanele care au făcut acest angajament şi care nu au avut tentaţiile la îndemână au avut şi cele mai mari şanse de a obţine recompensa cea mare, iar metoda a adus cele mai multe beneficii persoanelor impulsive, cu o voinţă mai slabă.

În plus, cercetătorii au analizat în timpul experimentului şi procesele care au loc la nivelul creierului şi au descoperit că atunci când o persoană îşi asumă un astfel de angajament este activată regiunea cortexului frontopolar, care joacă un rol important în gândirea către viitor. Activitatea din această zonă deschide canalul de comunicare cu o altă regiune, cortexul prefrontal dorsolateral, cu rol important în activarea voinţei.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Neuron.