Exonerat după 30 de ani de detenţie în vederea execuţiei (video)

348

Pășind în libertate pentru prima oară în 30 de ani, Glenn Ford (64 ani) mărturisește că „se simte bine" deși nu este împăcat cu situaţia: „Nu mă pot întoarce în timp să fac orice aș fi făcut când aveam 35, 38, 40 de ani, și-așa..." Cine și cum ar putea compensa pentru cele 3 decenii în care Ford s-a aflat, pe nedrept, în rândul condamnaţilor la moarte?

Pășind în libertate pentru prima oară în 30 de ani, Glenn Ford (64 ani) mărturisește că „se simte bine” deși nu este împăcat cu situaţia: „Nu mă pot întoarce în timp să fac orice aș fi făcut când aveam 35, 38, 40 de ani, și-așa…” Cine și cum ar putea compensa pentru cele 3 decenii în care Ford s-a aflat, pe nedrept, în rândul condamnaţilor la moarte?

Cazul lui Ford este unul dintre cele fericite, notează Andrew Cohen, într-un material The Atlantic. Măcar el a scăpat cu viaţă. Alţii nu au fost la fel de norocoși. Însă viaţa pe care a dus-o acest om, în reputata închisoare Angola, din Statele Unite, ar fi putut fi cu totul alta dacă ar fi avut parte de un proces corect.

Judecat de o comisie alcătuită numai din juraţi albi, Glenn Ford a fost condamnat pentru uciderea unui bătrân, care îl angajase să îi facă diverse comisioane. Anchetatorii nu au găsit arma crimei, nici dovezi care să îl incrimineze direct pe Ford, iar depoziţia unei femei care îl acuza de crimă s-a modificat ulterior. Judecătorii au chemat atunci mai mulţi experţi să depună mărturie în instanţă, însă aceștia nu erau oameni implicaţi direct în anchetă. Mărturiile lor au fost însă suficiente pentru ca Ford să fie acuzat de crimă și condamnat la moarte prin electrocutare. Se întâmpla în 1984.

Potrivit relatărilor din presa internaţională, Ford a fost victima defectelor din sistemul juridic american și a avut și neșansa de a fi apărat de doi avocaţi novice, unul specialist în exploatarea petrolului și gazelor, celălalt proaspăt absolvent de Drept. De curând s-a aflat că procurorii de stat nu au adus la cunoștinţa avocaţilor apărării dovezi care ar fi fost cruciale pentru apărarea lui, între care mărturii care îi acuzau pe alţi doi suspecţi, cercetaţi odată cu Ford. Ulterior, s-a dovedit că unul dintre aceștia a comis crima.

Ford a devenit condamnatul la moarte cu numărul 144 care a fost exonerat, din ultimele 4 decenii. Bărbatul este și unul dintre deţinuţii exoneraţi care au fost închiși cel mai mult timp (din istoria SUA), în așteptarea executării sentinţei la moarte.

În prezent, în Louisiana, acolo unde se află Curtea Supremă a Statelor Unite, nu mai puţin de 83 de oameni (bărbaţi și femei) își așteaptă sentinţa la moarte, a declarat Pam Laborde, purtător de cuvânt al Departamentului pentru Siguranţă Publică Louisiana, pentru CS Monitor. O lege aflată în vigoare în statul amintit îi îndreptăţește pe cei care au fost exoneraţi după o perioadă de detenţie să primească o compensaţie. Aceasta variază de la 25.000 la 250.000 de dolari pentru fiecare an de încarcerare, plus până la 80.000 de dolari pentru pierderea unor „oportunităţi de viaţă”.

Dacă e să ne referim strict la cazul lui Ford, aceasta ar însemna ca statul să plătească, din banii contribuabilor, minimum 750.000 de dolari (+80.000), pentru greșeala sistematică a celor implicaţi în judecarea cazului. Însă costurile celor 30 de ani de detenţie, de procese, apeluri și convocări de experţi implică numeroase alte cheltuieli, mai voluminoase și mai greu de estimat.

Americanii caută soluţii pentru reducerea acestor costuri. Unii s-au gândit chiar că impunerea unui termen-limită fix pentru judecarea cazurilor în care miza este executarea condamnatului ar fi o soluţie viabilă. Alţii spun însă că execuţiile au oricum un cost financiar împovărător pentru stat . Execuţia lui Tomothy McVeigh a costat statul nu mai puţin de 13 milioane de dolari. Aplicarea pedepsei capitale este însă o dilemă secundară în subiectul de faţă. Critică este vulnerabilitatea sistemului de judecată, încă insuficient perfecţionat în raport cu solicitările… vieţii.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.