Cameron Diaz: Căsătoria e o instituţie care moare

88

Căsătoria este o instituţie aflată pe moarte, crede actriţa Cameron Diaz, iar opinia sa pare să fie confirmată de anunţul recent al divorţului dintre Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al Californiei, şi soţia sa, Maria Shriver. Liderii religioşi au contrazis această opinie.

„Căsătoria este o instituţie cu un picior în groapă. Nu cred că trebuie să ne trăim viaţa în cadrul unor relaţii bazate pe tradiţii învechite care nu se mai potrivesc deloc lumii în care trăim", a declarat Diaz, în cadrul unui interviu acordat unei publicaţii americane.

Psihiatrul Keith Ablow a comentat afirmaţia actriţei pentru postul Fox News şi a exprimat o opinie asemănătoare. „Căsătoria este – şi a fost timp de zeci de ani – o sursă de reală suferinţă pentru cei mai mulţi dintre oamenii căsătoriţi." Ablow este convins că moartea instituţiei căsătoriei „este doar o chestiune de timp" şi că societatea ar trebui să înceapă să se gândească la ce anume va pune în locul căsătoriei.

Mai mulţi lideri creştini au criticat comentariile celor doi, în special afirmaţiile lui Cameron Diaz, dat fiind faptul că aceasta este o actriţă foarte cunoscută la Hollywood şi, prin urmare, o persoană cu influenţă asupra publicului larg. Aceştia au recunoscut că atât Diaz, cât şi Ablow au dreptate într-un anumit sens şi au dat ca exemplu rata mare a divorţurilor, chiar şi printre membrii bisericilor creştine.Totuşi ei consideră că afirmaţiile actriţei sunt exagerate şi că nu descriu realitatea.

Psihologul James Sells a respins declaraţiile actriţei şi a declarat că acestea trebuie considerate doar o „perspectivă personală", care nu descrie fidel nici ceea ce se întâmplă în societatea americană, nici ceea ce se întâmplă în alte societăţi din jurul lumii. „Este căsătoria în schimbare? Sigur că da! Aşteptările cu privire la căsătorie, cu privire la modul în care oamenii fac acest pas şi cu privire la momentul vieţii în care se căsătoresc sunt diferite" faţă de generaţiile anterioare, a declarat Sells, autor al cărţii Counseling Couples in Conflict. El a recunoscut că instituţia căsătoriei trece printr-o perioadă de tranziţie, însă nu crede că aceasta îşi trăieşte ultimele zile, notează cbn.com.

Sells a citat o serie de studii care confirmă că persoanele căsătorite au o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă. De asemenea, el a subliniat efectele benefice pe care le are căsătoria asupra soţilor, soţiilor şi copiilor.

Un studiu publicat de Institute for American Values notează o serie de motive pentru care familia este o instituţie importantă.

1. Căsătoria creşte probabilitatea ca părinţii să aibă relaţii bune cu copiii lor.

2. Concubinajul nu este echivalentul funcţional al căsătoriei.

3. Creşterea copiilor în afara unei relaţii de căsătorie creşte probabilitatea ca aceştia să experimenteze, la rândul lor, divorţul şi să devină părinţi singuri.

4. Căsătoria este o instituţie universal umană.

5. Căsătoria favorizează relaţii de o calitate mai bună atât între adulţi, cât şi între părinţi şi copii.

6. Căsătoria are consecinţe biosociale importante şi pentru părinţi, şi pentru copii.

7. Divorţul şi sarcinile în afara căsătoriei sporesc riscul sărăciei în cazul copiilor şi mamelor.

8. Cuplurile căsătorite par să se descurce mai bine, în medie, din punct de vedere financiar, comparativ cu celibatarii sau cuplurile care trăiesc în concubinaj.

9. Bărbaţii căsătoriţi câştigă mai mulţi bani decât celibatarii care au acelaşi nivel de educaţie şi experienţe profesionale similare.

10. Divorţul părinţilor creşte riscul eşecului şcolar în cazul copiilor.

11. Divorţul părinţilor scade şansele copilului de a obţine o diplomă de studii superioare şi de a ocupa un loc de muncă mai bun.

12. Copiii care trăiesc cu părinţi căsătoriţi au, în medie, o sănătate fizică mai bună decât copiii care trăiesc în alte tipuri de familie.

13. Căsătoria este asociată cu rate mai mici de abuz de alcool sau consum de droguri, atât în cazul adulţilor, cât şi al adolescenţilor.

14. Persoanele căsătorite şi, în special bărbaţii, au o speranţă de viaţă mai mare decât celibatarii.

15. Ratele de tulburări psihologice şi boli mentale sunt mai mari în cazul copiilor ai căror părinţi au divorţat.

16. Divorţul creşte semnificativ riscul comiterii unui suicid.

17. Mamele căsătorite sunt mai puţin expuse riscului depresiei decât mamele singure sau cele care trăiesc în concubinaj.

18. Băieţii care cresc cu un singur părinte prezintă un risc mai mare de a se implica în acţiuni infracţionale.

19. Femeile căsătorite par să fie mai puţin expuse riscului violenţei domestice, comparativ cu cele care trăiesc în concubinaj.

20. Un copil care nu trăieşte cu ambii părinţi căsătoriţi este expus unui risc mai mare de a deveni victima unui abuz.

(Foto: a-piece-of-chocolate.blogspot.com)