Studiu: Hainele "sexi", un pericol pentru copii

207

Fetele cu vârste foarte mici, de până la 6 ani, sunt ţinta producătorilor de obiecte vestimentare, care vin pe piaţă cu produse ce sexualizează copiii, scoţând în evidenţă anumite părţi ale corpului, strâmtând hainele în talie sau imprimând pe ele mesaje ori imagini sugestive. Până la 30% dintre hainele pentru copii, vândute în SUA, pot fi considerate „sexi".

Sarah Murnen, profesoară de psihologie la Kenyion College, în Ohio, a condus un studiu bazat pe analiza a 15 site-uri destinate vânzării de haine pentru copii. Au fost studiate 5.666 de obiecte vestimentare, fiecare dintre acestea fiind clasificate pe baza unei scale a gradelor de senzualitate.

Studiul a arătat că aproape 70% dintre produsele vestimentare destinate copiilor au caracteristici specifice vârstei (de exemplu, printuri cu imagini în culori calde, panglici). Dintre cele 31% de produse identificate în afara celor specifice vârstei copilăriei, 4% aveau doar caracteristici sexualizante, 25% aveau atât caracteristici sexualizante, cât şi elemente specifice copilăriei, restul fiind clasificate în afara acestor categorii.

Cel mai adesea, obiectele vestimentare „sexi", identificate de realizatorii studiului, erau croite astfel încât să scoată în evidenţă sânii şi părţile posterioare.

Autorii studiului cred că hainele „sexi" au implicaţii serioase asupra modului în care fetele se autoevaluează în lumina modelelor de atractivitate fizică promovate de producătorii de îmbrăcăminte. Fetele sunt confruntate cu problema identităţii sexuale de la vârste foarte mici.

„Noi credem că a le îmbrăca pe fete în acest fel ar putea să contribuie la adaptarea lor cu rolul îngust de femei transformate în obiecte sexuale", se precizează în studiul publicat în jurnalul de specialitate, Sex Roles.

Femeile din cultura occidentală sunt percepute şi tratate adeseori, de publicul masculin, ca simple obiecte. Ele ajung să internalizeze aceste mesaje şi să îşi considere propriile corpuri drept obiecte care trebuie să corespundă unor standarde destul de înguste. Eşecul în ralierea la standarde provoacă, în unele cazuri, depresii, stimă de sine scăzută, lipsă de satisfacţie a vieţii şi dificultăţi în relaţiile sociale, notează sprongerlink.com. Autorii studiului consideră că fetele cu vârste foarte mici pot să fie influenţate prin obiectele vestimentare sexualizante să îşi perceapă propriul corp ca un obiect sexual ce trebuie să se adapteze unor standarde impuse.

„Nu este niciun secret că exprimarea sexuală este glorificată de cultura în care trăim, în atât de multe feluri care nu sunt nici biblice, nici sănătoase", a declarat Les Bradford, autorul cărţii Live Different: What the Bible Says About Sex and Holiness. Totuşi, Bradford este de părere că, înainte de a le spune copiilor ce nu au voie, chiar şi în privinţa vestimentaţiei, ar trebui ca acestora să li se spună ce au voie, conform christianpost.com.

Cu dificultăţi create de scurtimea fustelor pe care le poartă elevele se confruntă şi şcolile din Coreea de Sud. BBC notează că, într-o şcoală din Provincia Gangwon, conducerea a hotărât să monteze nişte plăci în faţa băncilor pentru a rezolva problema fustelor scurte. Un sondaj realizat de un ziar local a arătat că fustele elevelor sud-coreene s-au scurtat cu 10-15 cm, în ultimii 10 ani.

(Foto: bride.ca)