Studiu: Căsătoria face bine la inimă

696

Căsătoria implică mai multe responsabilităţi și implicit mai mult stres. Potrivit unui nou studiu însă, persoanele căsătorite sunt mai sănătoase şi au risc mai scăzut de a suferi boli de inimă decât cele necăsătorite, divorţate sau văduve.

Studiul, cel mai mare de până acum în acest sens, a fost realizat pe 3,5 milioane de americani și a arătat că persoanele căsătorite sunt mai protejate în faţa bolilor decât restul. Persoanele căsătorite au un risc cu 5% mai scăzut de a suferi boli cardiovasculare decât cele necăsătorite, cu 3% mai scăzut faţă de persoanele văduve şi cu 5% mai scăzut faţă de cele divorţate, notează nydailynews.com.

Dr. Jeffrey Berger, cardiolog de la NYU Langone Medical Center spunea că posibila cauză a acestor rezultate este faptul că într-o căsnicie cei doi se încurajează unul pe altul în ceea ce priveşte obiceiurile sănătoase şi au grijă unul de celălalt. Printre alte lucruri, studiul a mai arătat că persoanele divorţate fumau mai mult decât cele văduve, că persoanele necăsătorite şi cele divorţate sufereau într-o proporţie mai mare de obezitate, iar persoanele văduve sufereau mai mult decât celelalte de diabet şi presiune arterială peste limitele normale.

Berger a ţinut să menţionze că rezultatele nu sunt deocamdată concludente și că este nevoie de mai multe studii pe acest subiect. Și dr. Vera Bittner, cardiolog la University of Alabama, spunea că nu există o explicaţie clară a legăturii dintre căsătorie şi un risc mai scăzut de a suferi de anumite boli, dar, după cum reiese din studiu, incidenţa bolilor nu este influenţată numai de factori fizici, ci şi de factor sociali şi emoţionali.

Tot în cadrul cercetării cardiovasculare, un alt studiu a arătat că persoanele căsătorite au tensiunea arterială în limitele normale. La acesta au participat 204 persoane căsătorite şi 99 celibatare cărora li s-a monitorizat tensiunea arterială timp de 24 de ore. În cazul persoanelor căsătorite, tensiunea arterială a scăzut mult mai mult în timpul somnului faţă de cea a persoanelor necăsătorite. Acest lucru este destul de relevant, deoarece specialiştii spun că o tensiune ridicată în timpul somnului presupune un risc crescut de boli cardiovasculare. De asemenea, se pare că persoanele căsătorite au un sistem imunitar mai puternic, în comparaţie cu cele necăsătorite sau divorţate.

Potrivit altor cercetări făcute în acest domeniu, s-a constatat că numărul bolnavilor de diabet, Alzheimer, cu probleme cardiovasculare sau de plămâni este mai mic în rândul persoanelor căsătorite. De asemenea, şansele ca persoanele căsătorite să sufere de depresie sunt mai reduse decât în cazul celorlalte.

Persoanele care au o relaţie oficializată sunt mai ferite de tulburări psihice. Aceasta a fost concluzia unui alt studiu, la care au participat 34.500 de persoane din 15 state. Atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor, o relaţie maritală fericită scade riscul de anxietate sau depresie, dar o separare sau un divorţ favorizează apariţia tulburărilor mintale la bărbaţi şi cea a abuzului de medicamente la femei.

Printre principalele avantaje ale unei căsnicii sunt stresul redus, alimentaţia sănătoasă şi speranţa de viaţă mai mare. În cadrul studiului s-a remarcat însă că o importanţă majoră o are calitatea relaţiei. Pentru ca efectele asupra inimii să fie benefice, căsnicia trebuie să fie echilibrată și armonioasă, iar fiecare partener să fie preocupat de fericirea celuilalt.