Ce poate dezvălui amprenta degetului tău?

1124

Experţii de la Universitatea Sheffield Hallam au dezvoltat o tehnologie de analizare a amprentelor care oferă o serie de detalii despre individ, ce se pot dovedi extrem de utile în cazul anchetelor desfășurate de poliţie pentru prinderea infractorilor.

Dispozitivul revoluţionar poartă numele de Matrix Assisted Laser Desorption Ionisation Mass Spectrometry Imaging (MALDI-MSI) și a fost dezvoltat de Centrul de Cercetare Biomedicală al instituţiei. Tehnologia, folosită de regulă „pentru a alcătui o hartă a diferitelor molecule din secţiuni de ţesut, produce multiple imagini ale amprentei, care sunt realizate din materiale de la suprafaţa pielii și din secreţii ale glandelor”, precizează experţii.

Pentru testarea metodei, ei au colaborat cu departamentul de poliţie din West Yorkshire, care le-a oferit amprentele prelevate de la locul infracţiunilor, pentru a fi analizate.

Dispozitivul poate determina sexul persoanei pe baza amprentei sale. De asemenea, tehnologia poate oferi detalii legate de activităţile pe care un individ le-a întreprins înainte de comiterea infracţiunii, deoarece poate detecta prezenţa anumitor substanţe, precum droguri, lubrifianţi sau produse chimice.

„Această cercetare prezintă oportunitatea interesantă de a spori capacitatea amprentelor dincolo de identificare. În curând am putea avea posibilitatea de a stabili cu acurateţe vârsta urmelor lăsate de degete și, prin analizarea elementelor constitutive ale amprentelor, am putea stabili obiceiurile infractorilor”, a declarat Neil Denison, șeful regional de servicii de identificare al Poliţiei din West Yorkshire.

În urmă cu câţiva ani, specialiștii de la Imperial College London au creat o altă metodă de analizare a amprentelor, utilă anchetelor poliţiei, scrie Live Science. Este vorba de o bandă din gelatină care ajută la colectarea urmelor lăsate de degete pe diverse obiecte, fără a le deteriora, distruge sau șterge de pe respectiva suprafaţă, spre deosebire de actualele metode folosite în prelevare. Prin această metodă, experţii pot descoperi informaţii legate de dieta infractorului, de sexul și chiar vârsta și rasa acestuia. Totodată, ar putea oferi indicii legate de anumite obiecte și substanţe cu care a intrat în contact, de la droguri și tutun, până la praf de pușcă sau explozibili. Specialiștii punctau la acea vreme că metoda are nevoie de teste suplimentare.

Și experţii de la Universitatea din Anglia de Est au dezvoltat o metodă prin care pot descoperi mai multe date legate de un individ, doar prin analiza amprentei sale, scrie ABC Science. Pe lângă prezenţa drogurilor sau a substanţelor chimice din materialele explozibile, ei pot detecta existenţa anumitor boli, precum cele cardiovasculare, cancerul, diabetul sau afecţiunile genetice. Și această metodă are nevoie însă de cercetări suplimentare, spun cercetătorii.