Familiile fericite și unite se confruntă cu aceleași probleme prin care trec și cele mai puţin închegate. Diferenţa este făcută prin strategiile de întreţinere a unor relaţii solide între membri. Află câteva dintre tehnicile care creează portretul autentic al unei familii unite.

Celebrul dr. Phil dezvăluie „reţeta” alcătuită din cinci factori în cartea sa, Familia pe primul lor: Planul pe pași pentru a crea familia fenomenală. Primul dintre aceștia se referă la acceptarea și cultivarea relaţiilor în interiorul familiei. În această categorie intră acele eforturi pe care membri le fac în scopul de a consolida legăturile familiale, de a se încuraja și de a rezolva conflictele și problemele apărute în mod constructiv.

Al doilea factor se referă la alegerile și la obiceiurile membrilor. „Alegerile pe care le faci sunt 100% responsabilitatea ta, iar acestea influenţează interacţiunile cu oricine din familie”, punctează dr. Phil. El propune un set de întrebări la care fiecare membru poate medita, în scopul de a face transformările necesare îmbunătăţirii legăturilor familiale.

Câteva dintre acestea ajută individul să își descopere obiceiurile care ar putea dăuna relaţiei sale cu familia, dar și acţiunile prin care i-a rănit pe ceilalţi (înșelatul, prioritizarea muncii, tratamentul necorespunzător faţă de partener și copii). La acestea se adaugă alte comportamente distructive care pot periclita sănătatea sau siguranţa familiei.

Al treilea factor care consolidează familia este legat de ritualurile pe care membrii le realizează împreună. De la petrecerea anumitor zile speciale împreună, organizarea unor excursii sau alte activităţi de familie până la rememorarea întâmplărilor trăite împreună, toate construiesc legături trainice.

Cel de-al patrulea element implică dezvoltarea unei comunicări deschise, active, bazate pe respect și afecţiune, între toţi membri familiei. Dialogurile sincere, în care participanţii sunt implicaţi, ajută atât la consolidarea relaţiilor, cât și la creșterea stimei de sine, a abilităţilor de comunicare și a calităţii interacţiunii, punctează dr. Phil.

Nu în ultimul rând, dezvoltarea unor strategii eficiente în momentele de criză și tensiune sunt vitale pentru a păstra familia închegată. Fiecare membru trebuie să fie conștient de iminenţa apariţiei problemelor, iar una dintre primele măsuri luate trebuie să fie eliminarea cauzei care a produs situaţia critică. În rezolvarea problemei, dr. Phil recomandă evitarea învinuirii. Fapta este elementul asupra căreia trebuie să se îndrepte criticile. La fel de importantă este și găsirea unei soluţii care poate restaura echilibrul.

Strategii simple pentru construirea armoniei pe termen lung

  1. Toată familia, adunată la masă — „Cina în familie este esenţială”, punctează pentru Web MD Rabbi Shmuley Boateach, consilier pe probleme de familie. El le recomandă familiilor să mănânce împreună, la aceeași masă, de cel puţin patru ori pe săptămână.
  2. Cum ţi-a mers azi?” este o întrebare importantă pe care fiecare dintre membri ar trebui să o adreseze celor dragi în fiecare zi. Aceasta îi ajută pe părinţi să devină mult mai implicaţi în viaţa copiilor lor și, în același timp, îi poate apropia pe parteneri.
  3. Povești și glume „de interior” — Experienţele petrecute împreună nasc relatări cunoscute doar de cei implicaţi, fie că e vorba de o întâmplare amuzantă dintr-o excursie sau de o poreclă sau un nume de alint cunoscut doar de membrii familiei. Rememorarea acestora pot aduce în actualitate, la nivelul minţii, acele clipe memorabile petrecute împreună.
  4. Plănuiţi activităţi de familie — Julie și Don Kessel, alături de cei doi copii ai lor, își rezervă fiecare zi de duminică pentru a petrece timp împreună. „Avem o zi întreagă pentru a ne reconecta. Copiilor le pace pentru că au parte de întreaga noastră atenţie, fără alte lucruri care ne pot distrage atenţia. E un sentiment foarte plăcut”, mărturisește Julie pentru Better Homes and Garden.
  5. Păstrează legătura strânsă cu partenerul de viaţă — Tendinţa părinţilor de a pune pe primul loc dragostea pentru copii poate avea însă consecinţe negative asupra relaţiei de cuplu, din cauza diminuării atenţiei acordate partenerului. Comunicarea între soţi, acţiunile și gesturile care ajută la păstrarea iubirii între cei doi sunt esenţiale unui mariaj și unei familii fericite. Lipsa unei conexiuni solide cu partenerul poate conduce la divorţ, iar separarea afectează în același timp partenerii și copiii. Citește și: 5 secrete pentru o relaţie durabilă și fericită
  6. Bucură-te de familia ta și fii mereu un sprijin pentru ea — Fericirea în familie vine din bucuria care caracterizează momentele în care membrii acesteia sunt împreună. Această stare se naște din încrederea, interesul, atenţia, dragostea, sprijinul sau încurajările de care fiecare se bucură în interiorul acestei „comunităţi” restrânse și foarte bine închegată.