Încălcări grave ale drepturilor femeilor

732

Femeile din diferite regiuni ale lumii suferă de încălcări brutale ale drepturilor omului, fiind supuse agresiunilor sexuale, abuzurilor psihice şi violenţelor. Este concluzia mai multor rapoarte ale unor organizaţii pentru drepturile omului.

Femeile din diferite regiuni ale lumii suferă de încălcări brutale ale drepturilor omului, fiind supuse agresiunilor sexuale, abuzurilor psihice şi violenţelor. Este concluzia mai multor rapoarte ale unor organizaţii pentru drepturile omului.

Mii de femei şi fete violate în timpul războiului din Bosnia şi Herţegovina (1992-1995) aşteaptă să li se facă dreptate, în timp ce vinovaţii se plimbă în libertate. Este concluzia unui raport al organizaţiei Amnesty International, dat publicităţii la Sarajevo în moiembrie a.c., cu puţin timp înainte de împlinirea a 14 ani de la încheierea ostilităţilor. „În timpul războiului, mii de femei şi fete au fost violate, adeseori cu o brutalitate extremă. Multe au fost reţinute în penitenciare, hoteluri sau case particulare, unde au fost exploatate sexual. Multe femei şi fete au fost omorâte”, declara Nicola Duckworth, director Amnesty International în Europa. Se pare că în timp ce victimele altor forme de discriminare din timpul războiului beneficiază de sprijin social, discutarea cazurilor de abuz sexual rămâne încă un subiect tabu. Până în iulie 2009, Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a judecat doar 18 cazuri de viol, în condiţiile în care numărul victimelor se ridică la câteva mii. Conform raportului amintit, multe dintre victime suferă de depresie şi alte urmări post-traumatice, fără a beneficia de alt ajutor decât cel oferit de ONG-uri, pentru că autorităţile guvernamentale nu au luat măsuri în acest sens.

Oxfam International, un grup de organizaţii nonguvernamentale care luptă pentru drepturile omului pe trei continente, publica, pe 9 septembrie a.c., un raport despre utilizarea violenţei sexuale ca instrument de război în Columbia. Comisia Inter-Americană pentru drepturile omului, Raportorul special al ONU pentru violenţe împotriva femeilor, Curtea Constituţională a Columbiei şi numeroase organizaţii naţionale şi internaţionale au ajuns la o concluzie comună: „violenţa sexuală împotriva femeilor şi fetelor este o realitate generalizată şi sistematică în conflictul armat din Columbia”[1] . Agresarea sexuală a femeilor şi fetelor este o realitate comună, un mod prin care adversarii înţeleg să-şi demonstreze forţa şi să îşi umilească duşmanii. Doar 9% dintre victime decid să raporteze ceea ce li s-a întâmplat şi, din nefericire, sistemul judiciar le supune altor forme de discriminare. Consecinţele sunt multiple: multe dintre femeile şi fetele abuzate sunt stigmatizate pe viaţă, suferă de depresii, afecţiuni pshisomatice, imagine de sine scăzută, incapacitatea de a avea relaţii sociale normale, la acestea adăugându-se sarcini nedorite, boli cu transmisie sexuală, dureri cronice etc.

Tot în 2009, Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor

Mărturia unei femei din Bogotá:

„Era în timpul nopţii. Doi bărbaţi înarmaţi şi care purtau uniforme militare de camuflaj au intrat… L-au dus pe soţul meu afară, ţinându-l permanent sub ameninţarea armei. … Am reuşit să o liniştesc pe fetiţa noastră şi i-am cântat până a adormit. Apoi, unul dintre bărbaţii aceia m-a luat din cameră şi m-a dus în hol ca să mă interogheze. M-a ameninţat că mă omoară dacă opun rezistenţă. Mi-a dat jos hainele, mi-a pus mâna la gură… M-a violat. După aceea mi-a cerut să mă îmbrac şi mi-a zis: Aici nu s-a întâmplat nimic. La urma urmei pentru asta sunt femeile”.

Din raportul Oxfam International – Sexual Violence in Colombia. Instrument of war, 9 septembrie 2009

„observa cu o îngrijorare profundă că drepturile umane ale femeilor şi copiilor din Gaza, în special dreptul la pace şi securitate, liberă mişcare, mijloace de trai şi sănătate, au fost grav încălcate în timpul conflictului militar”[2] . Publicaţia Los Angeles Times atrăgea atenţia, în aprilie a.c., că în Afganistan urma să fie promulgată o lege prin care femeile şiite erau obligate să se supună pretenţiilor soţilor lor cu privire la întreţinerea de relaţii intime (în fapt, o legalizare a violului în familie) şi să nu părăsească domiciliul fără permisiunea acestora. Cele 300 de femei care au protestat împotriva adoptării acestei legi, în faţa Parlamentului din Kabul, au fost lovite cu pietre de un grup de contra-protest. Preşedintele american Barack Obama cataloga legea drept „scârboasă”.

Oriunde în lume, perioadele de conflict şi instabilitate politică oferă prilejul încălcării flagrante a drepturilor categoriilor sociale vulnerabile. Este o dovadă clară că injustiţia nu poate fi eradicată. Ea poate fi doar inhibată prin măsuri proactive, legi şi ordine.

[1] Oxfam Briefing Paper. Sexual Violence in Colombia. Instrument of war, 9 septembrie 2009, p. 11

[2] unispal.un.org, 06 februarie 2009