Aerul poluat ne afectează creierul şi inima

254

Nivelul ridicat al poluării aerului favorizează apariţia tulburărilor de memorie, a demenţei şi creşte probabilitatea producerii atacurilor de cord. Se pare că există, de asemenea, o legătură între poluarea aerului şi incidenţa mai mare a cazurilor de apendicită.

Poluarea din apropierea marilor autostrăzi şi a drumurilor cu trafic intens poate conduce la apariţia unor probleme de memorie şi chiar a demenţei în cazul persoanelor vârstnice. Este concluzia cercetătorilor de la Universitatea Heinrich-Heine din Düsseldorf, care au efectuat un studiu pe câteva sute de femei ce au locuit timp de 20 de ani în apropierea unor drumuri cu un trafic de aproximativ 10.000 de automobile pe zi. Cele mai slabe rezultate la testele cognitive au fost ale femeilor care locuiau cel mai aproape de zona poluată. „Se crede că particulele fine din aerul poluat pot să treacă prin plămâni şi să se depună în creier, unde provoacă o inflamaţie asociată cu demenţa”[1]. Un alt studiu, realizat la Universitatea din Michigan, privind efectele aerului poluat asupra sănătăţii omului, a relevat faptul că particulele microscopice din aer determină o creştere a presiunii sangvine, ceea ce creşte posibilitatea producerii unui atac de cord.

Există, de asemenea, o legătură între poluarea aerului şi incidenţa mai mare a cazurilor de apendicită. În acest sens, publicaţia Science Daily cita, în 6 octombrie a.c., un studiu al specialiştilor de la Universităţile din Calgary şi Toronto, Canada, care au ajuns la concluzia că nivelul ridicat de ozon[2] şi dioxid de azot din aer influenţează apariţia cazurilor de apendicită. „Cazurile de apendicită au cunoscut o creştere dramatică în ţările industrializate, în secolul al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea, apoi au scăzut la jumătatea şi în a doua parte a secolului al XX-lea, fapt care a coincis cu legislaţia pentru îmbunătăţirea calităţii aerului”[3]. Numărul mai mare al cazurilor de apendicită la bărbaţi ar putea fi corelat astfel cu faptul că ocupaţiile bărbaţilor se desfăşoară mai mult în aer liber.

Conform unui raport al Centrului de studiu al justiţiei şi crimei de la King’s College din Londra, 24.000 de britanici mor anual din cauze relaţionate cu poluarea aerului. Se ştie că la Beijing, în 2008, au fost atleţi care au ameninţat că se retrag din competiţiile desfăşurate în aer liber, din cauza smogului.

Un sondaj IRSOP, citat de Cotidianul, arăta că 79% dintre bucureşteni sunt îngrijoraţi de poluarea aerului din capitala României.


[1] Rebecca Smith, „Air pollution linked to early form of dementia”, Telegraph.co.uk, 21 octombrie 2009

[2] Spre deosebire de ozonul stratosferic, ozonul troposferic este un gaz toxic, care se menţine la suprafaţa terestră, fiind un poluator al marilor oraşe

[3] „Air Pollution May Trigger Appendicitis”, Science Daily, 6 octombrie 2009