Premieră: femeile din Arabia Saudită vor participa la Jocurile Olimpice

311

Pentru prima dată în istorie, oficialii din Arabia Saudită au declarat într-o scrisoare trimisă la ambasada din Londra, că vor permite femeilor să concureze la Jocurile Olimpice. Până acum acest lucru era strict interzis.

Problema includerii femeilor în lumea sportului este una sensibilă în statul musulman ultra-conservator, unde femeile nici nu au voie să şofeze, iar autorităţile au închis sălile private de sport pentru femei în 2009 şi 2010.

Dalma Malhas va fi probabil singura atletă care se va califica să reprezinte Arabia Saudită la JO din Londra, la probele ecvestre. Comitetul Olimpic din partea Arabiei Saudite va „superviza participarea femeilor care se vor califica", relatează BBC.

Malhas, născută în Statele Unite, a câştigat medalia de bronz la Olimpiada pentru Tineret din Singapore în 2010, fără să fi fost nominalizată de ţara ei, ci invitată din partea Comitetului Olimpic Internaţional.

Conform BBC, regele saudit Abdullah a schimbat această lege, dar anunţul a întârziat din cauza decesului prinţului moştenitor Nayef, săptămâna trecută.

„Este o problemă sensibilă," a declarat un oficial saudit pentru BBC. „Regele Abdullah încearcă să iniţieze reforma într-un mod subtil, încercând să găsească echilibrul între a merge prea repede sau prea încet."

Conform aceleiaşi surse, această acţiune a fos luată după ce Comitetului Olimpic Internaţional i s-a cerut să interzică ţara de la JO pentru că femeile nu aveau permisiunea să participe în competiţie.