Experimentul care a transformat un strănut într-un risc de pandemie

122

Un experiment care a reuşit mutaţia repetată, în laborator, a virusului gripei aviare H5N1, pentru a-l face transmisibil doar printr-un strănut a stârnit controverse în comunitatea ştiinţifică în ultimele şase luni.

Iar publicarea, în cursul zilei de joi, a unei lucrări pe aceeşi temă nu a făcut decât ca discuţia să se extindă şi în spaţiul public. Cercetătorii de la Erasmus Medical Center din Olanda au reuşit să arate că cinci mutaţii succesive ale virusului gripei aviare face ca boala, care acum se transmite numai de la animal la om, să fie transmisibilă de la om la om printr-un simplu strănut, apărând riscul unei pandemii.

Pe de o parte, cercetătorii care au reuşit mutaţia declară că experimentul din laborator este unul reuşit, întrucât aceste rezultate le permit oamenilor de ştiinţă şi celor care se ocupă de legislaţia în domeniu să pregătească o strategie de apărare împotriva unei pandemii.

Însă cei mai mulţi cercetători nu sunt de acord. Aceştia sunt de părere că mutaţia realizată în laborator nu face decât ca virusul gripei aviare să devină şi mai periculos, prin uşurinţa cu care a fost demonstrat că boala poate fi transmisă. De altfel, unul dintre cei mai vocali opozanţi a fost Comisia Americană de Biosecuritate, care a avertizat că publicarea studiului va permite teroriştilor să creeze arme biologice.

Potrivit unui raport emis luna aceasta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din 2003 până în prezent s-au înregistrat 606 cazuri de îmbolnăvire cu gripa aviară şi 37 de decese. În cazul unei pandemii, virusul care a apărut în 1997 în Asia ar putea face între 20 de milioane şi 150 de milioane de victime.