Sănătatea femeilor: ce controale să îţi faci în funcţie de vârstă

815

Femeile merg la doctor mai des decât bărbaţii, dar asta nu înseamnă că primesc o îngrijire mai bună. Pe de altă parte, este, de asemenea, posibil să se exagereze cu vizitele la cabinetul medicului. La începutul acestui an, un studiu arăta că doctorii s-ar putea să recomande prea multe teste de cancer ovarian şi osteoporoză.

Deci, cum ştii când ar trebui să vezi un specialist? Huffington Post publică un infografic de la Vitals, care pune într-o singură listă toate controalele pe care o femeie trebuie să şi le facă în funcţie de vârstă.

La 20 de ani

Între 20 şi 30 de ani, poate cele mai importante lucruri pentru sănătatea unei femei au de-a face cu dieta şi planificarea sarcinii. Medicul ginecolog trebuie consultat şi în cazul unei sarcini, şi în cazul optării pentru contraceptive. Tensiunea arterială trebuie verificată la fiecare 2 ani, la fel şi testele PAP, colesterolul la fiecare 5 ani, examene pelvine la 3 ani, iar medicul stomatolog ar trebui consultat la fiecare 6 luni.

La 30 de ani

Deja la 30 de ani este o perioadă bună pentru a face copii. Înainte de asta trebuie verificată starea generală de sănătate, poate şi perioadele de ovulaţie. Colesterolul şi tensiunea arterială ar trebui verificare la doi ani, dacă sunt în limite normale. De la 35 de ani, ar trebui verificată activitatea tirodiei, prin analize de TSH (tirotropina, hormonul stimulant al tiroidei). De asemenea, la fiecare 3 ani ar trebui făcută o examinare pelvină şi analiza PAP (testul Babs Papanicolau).

La 40 de ani

La această vârstă există un risc crescut de a dezvolta cancer mamar, cervical, ovarian, de colon şi uterin, de aceea sunt recomandate examene ginecologice la fiecare 3 ani şi mamografii după un examen medical preliminar, o dată pe an. De asemenea, există riscul de cancer bucal, motiv pentru care trebuie consultat medicul stomatolog.

După 50 de ani

Cele mai mari probleme la această vârstă sunt osteoporoza, menopauza şi riscul de cancer colorectal. De aceea trebuie făcute teste pentru verificarea densităţii osoase, dacă sunt recomandate, o colonoscopie la fiecare 10 ani şi trebuie consultat medicul în privinţa dietei şi a tratamentelor de înlocuire hormonală.