UE introduce o cotă minimă de reprezentare a femeilor în posturile de conducere

92

Din dorinţa de a garanta accesul egal al femeilor şi bărbaţilor la poziţii neexecutive în consiliile de administraţie, UE a hotărât ca cel puţin 40% dintre acestea să fie deţinute de femei.

Europarlamentarii cer statelor membre să ia măsuri obligatorii pentru a se asigura că acele companii incluse în bursă garantează accesul egal al femeilor şi bărbaţiilor în posturile de conducere. Pentru aceasta, au stabilit ca minim 40% dintre acestea să fie ocupate de femei. Această cotă va trebui atinsă până în anul 2018, notează ro.stiri.yahoo.com.

În ceea ce priveşte regulile de angajare, în situaţia în care candidaţii au calificări egale, are prioritate candidatul cu genul cel mai puţin reprezentat. Aceste reguli nu se aplică întreprinderilor mici şi mijlocii (acelea care au mai puţin de 250 de persoane), însă deputaţii le încurajează să păstreze echilibrul de gen în consiliile de administraţie.

Evelyn Regner, co-raportorul din Comisia pentru afaceri legale a declarat că „rezoluţia clarifică şi îmbunătăţeşte procedurile deschise şi transparente pentru numirea directorilor neexecutivi din companiile listate la bursă. Parlamentul şi-a făcut datoria, acum e rândul Consiliului să meargă mai departe, să finalizăm această directivă, împreună cu Comisia, înainte de alegerile europene, pentru a obţine o mai mare egalitate de gen în carul companiilor europene. Aceasta va dovedi cetăţenilor noştri că luptăm pentru nediscriminare şi şanse egale pentru toţi pe piaţa muncii".

Companiile care nu vor respecta regulile stabilite de UE, vor trebui să dea explicaţii să să notifice autorităţilor naţionale măsurile luate şi planificate pentru a atinge ţinta impusă. În anul 2013, doar 17,6% dintre membrii neexecutivi ai consiliilor celor mai mari companii din UE erau femei.

Pentru a intra în vigoare, această directivă trebuie să fie aprobată şi de Consiliul de Miniştri. Deocamdată, Parlamentul a aprobat-o cu 459 de voturi pentru, 148 împotrivă şi 81 de abţineri.

Gerrmania, ţară în care femeile deţin 12% dintre locurile disponibile în consiliile de administraţie ale companiilor germane, a stabilit introducerea cotei minime de 30% a reprezentării femeilor în consiliile de administraţie, începând cu anul 2016.

Norvegia, deşi nu este membru UE, începând cu anul 2003, a impus cota de 40% pentru reprezentarea femeilor în posturile de conducere ale companiilor, ţintă atinsă în anul 2009.