Fericirea este un „efect secundar al eforturilor depuse pentru alte persoane”

494

Este de 10 ori mai probabil ca persoanele fericite să-şi canalizeze energiile către alţi oameni decât către propria persoană, susţine James A. Robert, profesor de marketing la Universitatea Baylor din Waco, Texas, în cartea Shiny Objects.

Roberts e de părere că, în viaţă, scopurile pot fi încadrate în două categorii: cele care urmăresc fericirea noastră şi cele care urmăresc fericirea altor persoane. Altfel spus, oamenii au obiective orientate spre sine sau orientate spre ceilalţi. Potrivit lui Roberts, multe ori, oamenii sunt puşi în faţa necesităţii de a alege între cele două scopuri, care nu pot fi atinse simultan.

Autorul se întreabă, în acest context, cine sunt persoanele mai fericite: cele care se dedică unei căutări perseverente a fericirii personale, sau cei care se consacră ajutorării celorlalţi? Potrivit descoperă.ro, el propune un test: identificarea a 10 persoane pe care cititorul le cunoaşte bine şi etichetarea lor ca fiind fericie sau nefericite (pe baza a ceea ce cititorul cunoaşte despre aceste persone). La final, Roberts recomandă o nouă etichetare a celor zece persoane, de data aceasta folosind drept criteriu orientarea lor: spre sine sau spre ceilalţi.

Observaţia lui Roberts este că există un tipar: persoanele cele mai fericie sunt cele care se orientează spre celelalte persoane. De aici autorul concluzionează că fericirea „este un efect secundar al eforturilor depuse pentru alte persoane şi nu rezultatul unui efort depus în mod special pentru a obţine fericirea.”