Studiu: dacă minţi mai puţin, eşti mai sănătos

108

Aceasta este concluzia unui studiu recent, care a fost prezentat de cercetătorii de la Universitatea Notre Dame din Indiana, SUA, la cea mai recentă întâlnire a Asociaţiei Americane de Psihologie.

Cercetarea a analizat beneficiile asupra sănătăţii a obiceiului de a fi onest. Timp de 10 săptămâni, 110 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 71 de ani au fost împărţite în două grupuri. Participanţilor primului grup li s-a spus că pot spune maxim o minciună pe săptămână. Totuşi, în interacţiunile sociale, participanţii au avut voie să omită răspunsul la întrebări, să nu răspundă deloc sau să păstreze secrete, dar le-a fost interzis să spună ceva ce ştiau că este fals. Celălalt grup nu a primit nicio indicaţie.

În timpul celor 10 săptămâni, participanţii au completat chestionare legate de relaţiile cu ceilalţi şi de starea personală de sănătate. Astfel, cei care nu au primit nicio indicaţie şi care au minţit, în medie, de 11 ori pe săptămână, au resimţit probleme la nivelul sănătăţii fizice (dureri prelungite de cap) şi psihice (tensiune, melancolie).

În schimb, cei care nu au minţit au declarat că au avut o sănătate mai bună comparativ cu ceilalţi. Aceştia au declarat mai puţine probleme de sănătate. În timp ce participanţii din grupul care a minţit în medie de 11 ori au declarat că au avut dureri de cap de cinci ori pe săptămână, ceilalţi au declarat doar unul în aceeaşi peioadă de timp.