Istoria simbolului „@”

142

Comunicarea prin intermediul e-mailului a devenit astăzi aproape imposibilă şi din nicio adresă de e-mail nu lipseşte simbolul @ sau „at". Originile simbolului au o poveste care datează cu mult înainte de a apărea serviciul de e-mail.

Până în 1970, poşta electronică era doar un sistem prin care utilizatorii aceluiaşi calculator îşi puteau trimite mesaje de la unul la celălalt, dar pe care le puteau accesa doar când se logau.

Însă Ray Tomlinson, absolvent al unei universităţi de electronică care lucra deja la dezvoltarea in sistemul ARPAnet (prima reţea de calculatoare, care funcţiona asemănător internetului modern) a dorit ca utilizatorul să poate avea independenţă şi în afara computerului pe care primea poşta electronică. Astfel, Tomlinson a avut ideea de a folosi simbolul @ de pe tastatură, deoarece era suficient de rar folosit pentru a nu fi confundat cu numele utilizatorului.

În prezent, sute de milioane de utilizatori folosesc serviicii de e-mail în care „@" este componenta esenţială. Astăzi există 425 de milioane de adrese de e-mail pe serverele Google (adrese Gmail), 360 de milioane de adrese de e-mail Microsoft şi peste 300 de milioane de adrese de e-mail Yahoo. Compania de cercetare Radicati Group estimează că în doi ani, numărul adreselor de e-mail va ajunge la 2,5 miliarde.