Frica de îngrășare cuprinde tot mai multe tinere de 13 ani

749

Peste 60% dintre adolescentele de 13 ani se tem că s-ar putea îngrășa, iar un sfert dintre tinere au recurs la privarea de alimente pentru a slăbi, arată un studiu efectuat de Institului pentru Sănătatea Copilului și Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra.

La cercetare au participat 7.000 de adolescenţi britanici care au fost rugaţi să răspundă unui chestionar la 13 și la 15 ani. Întrebările cuprinse se refereau atât la temerile acestora cu privire la îngrășare și la imaginea lor corporală, cât și la practica de restricţie a consumului de alimente, de evitare a produselor bogate în grăsimi, la strategiile nesănătoase de a elimina mâncarea consumată sau la programul lor de exerciţii fizice. Totodată, părinţii au oferit informaţii despre tulburările alimentare observate la copii.

Rezultatele obţinute au arătat că șase din 10 fete de 13 ani și patru din 10 băieţi de aceeași vârstă erau îngrijoraţi că s-ar putea îngrășa. Această frică a fost foarte pronunţată în rândul a 11,5% dintre adolescente, procent de peste două ori mai mare faţă de băieţii care erau „extrem de îngrijoraţi" de această problemă (4,7%).

Totodată, concluziile studiului subliniază pericolul dezvoltării unor tulburări alimentare în rândul adolescenţilor, pe fondul imaginii percepute de tineri despre propriul corp. „Am descoperit că acele comportamente tipice ale unei persoane care suferă de tulburări de alimentaţie sunt mai frecvente decât credeam în timpul perioadei de adolescenţă timpurie, nu numai în rândul fetelor, ci și al băieţilor, iar acestea sunt asociate cu o serie de probleme sociale și psihologice ale copilului. Cel mai important, am descoperit o legătură cu implicaţii importante pentru sănătatea publică în scopul prevenirii obezităţii, între anumite comportamente și creșterea greutăţii peste doi ani", a declarat autoarea studiului, dr. Nadia Micali, de la Institutul Naţional pentru Cercetare a Sănătăţii din Marea Britanie. 

Potrivit rezultatelor, 34% dintre fete și 21% dintre băieţi erau nemulţumiţi de greutatea și forma corpului lor. De asemenea, în jur de 26% dintre adolescente și 14,5% dintre adolescenţi și-au restricţionat cantitatea de alimente consumate, fie sărind mesele sau aruncând produsele alimentare la gunoi, fie ţinând post. Numai o mică parte dintre voluntari au recurs la practici extreme de slăbire, precum utilizarea laxativelor sau prin provocarea de vărsături (0,23% dintre fete și 0,16% dintre băieţi).

Metodele nesănătoase de slăbit și de controlare a greutăţii au crescut riscul adolscenţilor de a dezvolta probleme de greutate în viitor. Astfel, riscul de a deveni supraponderal până la 15 ani a crescut cu 40 de procente, în timp ce pericolul dezvoltării obezităţii a fost chiar și cu 90% mai mare.

Studiul a fost publicat în Journal of Adolescent Health.