IBM: 5 tehnologii care vor schimba lumea în următorii 5 ani

876

Compania IBM a realizat topul său anual care cuprinde previziunile cu privire la cinci tendinţe din domeniul tehnologiei, care ar putea revoluţiona lumea în următorii cinci ani.

Compania IBM a realizat topul său anual care cuprinde previziunile cu privire la cinci tendinţe din domeniul tehnologiei, care ar putea revoluţiona lumea în următorii cinci ani.

În viitor, învăţământul va deveni mai performant și va permite colectarea și analizarea informaţiilor despre fiecare student în parte, cu ajutorul sistemelor de calcul cognitive și pe baza tehnologiei cloud. Datele vor putea fi folosite apoi de profesori care astfel vor descoperi înclinaţiile studentului, modul în care îl pot ajuta să își dezvolte eficient aptitudinile, dar și problemele și riscurile la care este expus.

Peste cinci ani, magazinele locale vor deveni „deștepte" și își vor recuceri locul de pe care au fost detronte de magazinele online. „În viitor, comercianţii cu amănuntul vor reuși să fuzioneze satisfacţia instantanee a shopping-ului fizic cu exuberanţa shopping-ului online și livrarea într-o clipă", punctează experţii de la IBM.

O altă inovaţie semnificativă va revoluţiona modul de diagnosticare a pacienţilor cu cancer. Astfel, peste cinci ani, sistemele cognitive vor contribui la micșorarea timpului de primire a rezultatelor testelor ADN. Astfel, medicii vor câștiga timp preţios deoarece vor putea concepe tratamentul pentru bolnavi în maxim câteva zile. Mai departe, inovaţia va putea fi folosită și în cazul pacienţilor care suferă de boli cardiovasculare sau care au suferit un atac cerebral vascular.

Lumea virtuală va deveni un loc mai sigur pentru internauţi graţie „gardienilor digitali" care îi vor feri pe aceștia de diversele probleme online, de la furturile de parole, până la compromiterea conturilor bancare. „Acesta va face deducţii cu privire la ceea ce înseamnă activitatea normală sau rezonabilă și ce nu, pregătit să detecteze abaterile care ar putea fi precursorii unui atac sau a furtului de identitate", scriu specialiștii companiei.

Ultima predicţie este legată de orașele în care trăim, care vor deveni, la rândul lor, „orașe inteligente". Cu timpul, sistemele tehnologice cognitive ajung să cunoască preferinţele și nevoile utilizatorilor de smartphone, astfel încât aceștia să aibă acces la informaţii despre evenimentele și lucrurile care prezintă interes pentru ei.

Compania IBM se implică activ în dezvoltarea tehnologiilor revoluţionare asupra cărora emite previziuni în fiecare an. „Fiecare predicţie este o mare provocare", a declarat vicepreședintele departamentului de inovaţie de la IBM, Bernard Meyerson, citează Forbes. „Tehnologia puternică poate aduce mari schimbări. Ceea ce ţintim cu adevărat nu este să prezicem viitorul, ci să schimbăm viitorul. Dorim să îmbunătăţim și să salvăm vieţi", punctează expertul.