Arta de a lua decizii

2290

Mai mult sau mai puţin conştienţi, ne aflăm zilnic în faţa unor alegeri, decizii care trebuie luate. Când este vorba de cele minore, oricine le face faţă cu brio, însă când vine vorba de alegeri importante, situaţia devine mai complicată şi poate chiar tensionată.

În mod sigur, momentul luării unei decizii importante este unul dintre cele mai grele. Incertitudinea în ceea ce priveşte viitorul, teama de a nu lua decizia corectă sau de a nu face alegerea cea mai bună provoacă o stare de tensiune interioară, care uneori ajunge chiar să ne paralizeze.

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au studiat aprofundat modul în care luăm decizii. Printre acești cercetători se află şi Baba Shiv, directorul programului Strategic Marketing Management Executive Program, de la Stanford Graduate School of Business, care declară că „majoritatea deciziilor noastre, a acţiunilor noastre şi a experienţelor noastre, fie că ne place sau nu, sunt modelate la nivel instinctual”. Potrivit teoriei lui, atunci când partea emoţională a creierului luptă cu cea raţională, de obicei câştigătoarea este latura emoţională, notează descopera.ro.

Shiv susţine că neuromodulatorii (dopamina, serotonina şi cortizolul) sunt foarte importanţi în momentul luării deciziilor importante, iar cea mai optimă combinaţie pentru momentul decisiv este un nivel ridicat al serotoninei şi al dopaminei. Cum se obţine această combinaţie, potrivit cercetătorului? Printr-un somn de bună calitate. Alţi doi factori importanţi în luarea deciziilor sunt alimentaţia şi activitatea fizică.

Luarea deciziilor este inevitabilă; nimeni nu poate face acest lucru în locul nostru. De aceea specialiştii recomandă câţiva paşi care ne-ar putea ajuta, potrivit psychologytoday.com:

1. Fă o listă cu toate variantele/posibilităţile. Gândeşte-te bine la toate posibilităţile pe care le ai şi apoi alege-o pe cea care ţi se pare cea mai bună. Fă o listă cu avantajele şi dezavantajele pe care le-ai avea alegând varianta respectivă, deoarece conştientizarea acestora va clarifica situaţia şi te va ajuta la luarea deciziei.

2. Cere sfaturi. Caută să vorbeşti despre situaţia ta cu persoane în care ai încredere şi care au trecut prin situaţii similare. Bineînţeles, acest lucru nu înseamnă că trebuie să iei aceeaşi decizie cu ele, pentru că nu există o soluţie sau o reţetă universală; avem personalităţi, gusturi, aşteptări, concepţii diferite. Însă modul în care au acţionat te poate inspira sau ajuta.

3. Nu lăsa teama să te conducă. Teama are rolul ei, şi anume acela de a ne proteja de pericole, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne conducă. Atunci când ne aflăm în faţa unei alegeri, cel mai înţelept este să punem în balanţă, pe de-o parte, temerile şi, pe de alta, dorinţele, pentru că nu este bine să ne concentrăm doar asupra unora dintre ele.

4. Fă un exerciţiu de imaginaţie. Să presupunem că deja ai luat o decizie. Acum, imaginează-ţi cum te-ai simţi şi cum ai asimila consecinţele acesteia. Acest lucru te poate ajuta să vezi mai bine ceea ce vrei şi ceea ce ar fi mai bine pentru tine.

5. Acceptă posibilitatea unui eşec. Oricât de mult te-ai gândi la decizia pe care trebuie să o iei, acest lucru nu garantează că vei face cea mai bună alegere. Nu există decizia perfectă, aşa că îndepărtează părerile de rău şi „dacă”-urile şi asumă-ţi responsabilitatea. Luarea deciziei este importantă, dar la fel de importantă este şi atitudinea de după.

6. Ia-ţi un timp de pauză. O decizie importantă poate deveni o sursă de stres semnificativă, motiv pentru care o mică pauză, în care să nu te mai gândeşti la ea, îţi poate furniza un moment de linişte şi o altă perspectivă în momentul în care reiei problema.

Nu există formule clare sau universale care să ne ajute la luarea deciziilor şi nici care să asigure reuşita acestora. Dacă ai luat o decizie bună, bucură-te de ea şi de succesul ei, iar dacă nu, învaţă din experienţă şi mergi mai departe.