America cere la ONU respectarea drepturilor gay

38

Administraţia Obama va introduce prima adresă către ONU prin care organizaţia internaţională e solicitată să combată discriminarea persoanelor gay. AP informează că este o schimbare radicală de perspectivă după ambiguitatea poziţiei SUA în timpul anilor administraţiei Bush.

Documentul cere naţiunilor unite să pună capăt urmăririlor și acuzelor în justiţie ce se aduc persoanelor gay. Declaraţia va fi propusă marţi 22 martie la Geneva, în cursul anului putând fi votată o rezoluţie în acest sens. „Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că în lume sunt oameni uciși, arestaţi sau hărţuiţi din cauza orientării lor sexuale sau a faptului că sunt femei", a spus americanca Suzanne Nossel, consilier al secretarului de stat în relaţia cu organizaţii internaţionale. „Adresa prezentă va trimite un mesaj puternic pe întreg globul că astfel de abuzuri nu ar trebui să fie tolerate."

Nossel afirmă că America a preluat cu mândrie rolul de promotor al recunoașterii drepturilor gay, văzute ca drepturi ale omului. Documentul beneficiază de sprijinul a mai mult de 80 de state. În 2008 a mai fost depusă o adresă a Franţei care nu a beneficiat de o rezoluţie. Administraţia Bush s-a opus, alături de Rusia, China, Vatican și câteva state islamiste. În 2003 a avut loc o dispută aprinsă în Human Rights Commission după ce Brazilia a făcut o propunere similară susţinută de ţări europene. Ţările islamiste au denunţat expresia „orientare sexuală", iar Pakistanul a preferat termenul „dezorientare sexuală".

Rezoluţiile ONU și Human Rights Council nu au autoritate legislativă ci doar reflectă opinia majorităţii. Totuși reprezentanţii gay afirmă că un astfel de pas este foarte important, întrucât în aceeași situaţie au fost, cu ani în urmă, drepturile femeilor, ale copiilor, ale minorităţilor religioase sau ale altor grupuri vulnerabile sau marginalizate.