Americanii care susţin căsătoria gay consideră totuși că relaţiile homosexuale sunt imorale

459

Generaţia Y (persoanele născute între 1980 și 2000) este mult mai tolerantă faţă de homosexuali și căsătoria persoanelor de același sex, arată un studiu care scoate la iveală și faptul că 14% din americani cred că SIDA este pedeapsa lui Dumnezeu pentru homosexualitate.

Motivele pentru care procentul celor care sprijină căsătoria gay a urcat la 53% în ultimii 15 ani, sunt multiple. Ceea ce este surprinzător însă, e faptul că în timp ce sunt de acord cu căsătoria între persoane de același sex, 51% dintre americani cred că relaţiile sexuale între persoane de același sex sunt greșite din punct de vedere moral. 

Homosexualitatea este o realitate încă din timpurile biblice, Grecia, Roma și China antică, iar în funcţie de zone, poziţia socială a celor implicaţi și alţi factori, ea a fost acceptată sau, din contră, pedepsită aspru. În ţări precum Sudan, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Yemen și Pakistan, homosexualitatea este chiar pedepsită cu moartea, cu toate că, începând cu 1994, Comitetul pentru Drepturilor Omului a declar că legile care spun că relaţiile homosexuale reprezintă o infracţiune, violează dreptul la intimitate.

Începând cu anii 1970, marea majoritate a lumii (în special Europa de Vest și Nord, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Coasta Pacificului și Nord-Estul Americii) a făcut pași în acceptarea relaţiilor dintre persoane de același sex. Olanda este prima ţară care a legalizat căsătoria între persoanele de același sex, urmată de Belgia, Spania, Canada, Massachusetts, California, Connecticut, Iowa, District of Columbia, Maine, Vermont, New York, Washington, Africa de Sud, Norvegia, Suedia, Islanda, Portugalia, Argentina, Danemarca, Noua Zeelandă și Brazilia.

Toleranţă fără precedent

Statistici efectuate în ultimii 5 ani în America arată o toleranţă fără precedent faţă de relaţiile și căsătoriile între persoane de același sex. Unul dintre motive ar putea fi faptul că americanii, în majoritatea lor, sprijină libertăţile civile de bază și dreptul la libertate de exprimare. Asta cu toate că numărul celor care sprijină relaţiile homosexuale este mai mare în rândul persoanelor sub 30 de ani.

„Există o prăpastie mare între generaţii cu privire la această problemă [căsătoria între persoane de același sex]", a declarat Tom W. Smith, directorul General Social Survey NORC (Societatea generală de statistică) într-un raport din 2010.

Ce alimentează deschiderea?

Pe lângă faptul că susţine libertatea de exprimare a orientării sexuale, Generaţia Y este convinsă (70%) și că grupările religioase îi îndepărtează pe tineri de religie, acestea manifestând un spirit perceput ca fiind prea critic și rigid. Majoritatea religiilor nu tolerează, ba chiar condamnă relaţiile homosexuale, folosind argumente biblice.

Un alt posibil motiv pentru care tinerii americani sunt mai toleranţi faţă de persoanele gay este convingerea că viaţa privată ar trebui să rămână privată, indiferent de orientare. O influenţă puternică o are însă și este atenţia și vizibilitatea media pe care au căpătat-o relaţiile homosexuale și întreaga comunitatea LGBTQ (Lesbian Gay Bisexual Transsexual Questioning) în ultima perioadă.

Depășind stigmatul rezultat din asocierea cu SIDA și pedofilia, comunitatea LGBTQ a câștigat puncte de simpatie sau toleranţă prin parade, ori meditatizarea unor cazuri individuale și proteste tacite. De asemenea, tot mai multe reviste, agenţii de turism și publicitate și organizatorii de evenimente publică fotografii și cu cupluri de același sex în materialele tipărite și difuzate.

Jocurile Olimpice de la Soci și mesajele progay

Un caz recent poate fi identificat la Jocurile Olimpice de Iarnă, care au avut loc în Soci, Rusia, luna trecută. Delegaţia olimpică a Americii a avut 2 atleţi homosexuali în componenţă. Fapt despre care președintele Obama a declarat că a vrut să transmită un mesaj Rusiei.

„Nu există nicio urmă de îndoială că am vrut să fie foarte clar faptul că noi nu tolerăm niciun fel de discriminare, inclusiv discriminarea din cauza orientării sexuale", a declarat președintele Obama într-un interviu acordat NBC.

În cadrul aceluiași eveniment, Compania Chevrolet a rulat două reclame în care apăreau familii cu părinţi de același sex și un cuplu de bărbaţi care se căsătoreau.

Pe lângă aceste mesaje confirmate și explicite, media a căutat și mesaje ascunse în uniformele oficiale ale Germaniei (culorile curcubeului) sau pe mănușa atletei gay de snowboard Cheryl Maas (un unicorn și o ţintă cu culorile curcubeului).