Americanii legalizează căsătoria gay, deşi o consideră imorală (sondaj Barna)

19

Un sondaj Barna Group, realizat după decizia Curţii Supreme de Justiţie a SUA de acceptare a căsătoriei între persoanele de același sex evidenţiază segmentele de populaţie care susţin drepturile LGBTQ (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transgender, confuzi). Concluziile studiului indică schimbări surprinzătoare în societatea americană. Prin comparaţie cu indicatorii unei alte cercetări realizate cu 10 ani în urmă, decizia Curţii Supreme nu a făcut decât să confirme existenţa unei schimbări radicale de percepţie la nivelul opiniei publice americane.

În general, datele Barna culese pe baza sondării a 1.005 persoane indică faptul că 53% din adulţii americani favorizează schimbarea legilor în așa fel încât să fie permise mai multe libertăţi pentru comunitatea LGBTQ. Cu 10 ani în urmă doar 42% dintre adulţi au avut o astfel de atitudine. Dacă în 2003, doar 24% dintre protestanţi erau în favoarea unei asemenea legi, conform sondajului Barna din 2013, 32% dintre protestanţi au manifestat o atitudine de acceptare. În privinţa catolicilor practicanţi, procentul a crescut de la 35% la 57%.

Schimbarea perspectivei asupra comunităţii LGBTQ are implicaţii nu doar asupra acestei comunităţi, ci și asupra modului în care este definită căsătoria. În 2003, majoritatea americanilor (52%) considerau căsătoria ca reprezentând uniunea dintre un bărbat și o femeie. Cu toate acestea, în 2013, opinia majoritară susţine redefinirea căsătoriei. Doar 48% dintre americani mai consideră viabilă definiţia tradiţională.

În ciuda acceptării sociale semnificative de care comunitatea LGBTQ a beneficiat în ultimii ani, studiul Barna relevă decalajul dintre ceea ce americanii sunt dispuși să permită în mod legal și ceea ce ei cred că este acceptabil moral. În general, 37% dintre americani consideră că relaţiile homosexuale sunt adecvate din punct de vedere moral. Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor modificări legislative în beneficiul comunităţii LGBTQ, aproape 6 din 10 de americani nu percep relaţiile homosexuale ca fiind morale, chiar dacă le acceptă. Pe baza acestor date, se poate concluziona că în timp ce comunitatea LGBTQ a câștigat susţinerea majorităţii americanilor, totuși, din punct de vedere etic, doar o minoritate de americani este dispusă să tolereze astfel de relaţii.

De asemenea, o poziţie distinctă aparţine grupărilor evanghelice. Barna Group definește un anumit segment social ca fiind creștin evanghelic pe baza unor criterii teologice, precum credinţa în autoritatea Bibliei, respingerea conceptului de mântuire pe baza faptelor bune, credinţa mântuitoare în Iisus Christos. Pe baza acestor indicatori de măsurare, evanghelicii reprezintă aproximativ 8% din publicul american. Barna Group atestă că în privinţa segmentului evanghelic, atitudinile lor cu privire la problemele LGBTQ nu s-au schimbat prea mult din 2003. De fapt, ei reprezintă grupul cel mai rezistent în faţa ofensivei LGBTQ. Conform sondajului, evanghelicii manifestă o mică probabilitate de a deveni favorabili stilului de viaţă LGBTQ (în scădere de la 12% în 2003, la 5%). În plus, ei continuă să susţină formula tradiţională a căsătoriei dintre un bărbat și o femeie (în creștere de la 90% la 93%).

O diferenţă izbitoare a apărut în acest studiu în ceea ce privește vârsta celor care susţin căsătoria între persoane de același sex. Creștinii practicanţi tineri acordă o susţinere semnificativă statistic mișcării LGBTQ, în comparaţie cu generaţia părinţilor lor. Aproape jumătate dintre practicanţii protestanţi sub 40 de ani sprijină schimbarea legilor în favoarea comunităţii LGBTQ, în timp ce doar o treime dintre părinţi și bunici acţionează similar.

David Kinnaman, președintele Barna Group, care a coordonat studiul de cercetare, consideră că „în mod clar, acceptarea socială și juridică a comunităţii LGBTQ a trecut de punctul critic în SUA. În același timp, milioane de americani continuă să aibă puncte de vedere foarte divergente, de multe ori extrem de controversate pe tema drepturilor LGBTQ și a moralităţii".

Făcând aprecieri cu privire la schimbările din cadrul unor denominaţiuni creștine, Kinnaman a afirmat despre catolici că „i-au depășit cu mult pe protestanţi din punct de vedere al îmbrăţișării punctelor de vedere LGBTQ, însă mulţi protestanţi și-au schimbat opinia în ultimii ani … Oricum, datele arată că evanghelicii rămân contraculturali împotriva opiniei publice majoritare". În opinia lui Kinnaman, este posibil ca datele să se schimbe și aici în următorii 10 ani, în condiţiile în care exprimarea convingerii că relaţiile homosexuale sunt imorale va fi catalogată de mulţi ca fiind discriminatorie și bigotă.

O altă previziune a fost făcută în ceea ce privește atitudinea tinerilor. „Cercetările noastre pe creștinii tineri arată că mulţi părăsesc biserica din cauza întrebărilor cu privire la aceste probleme complexe. Și dacă nu li se oferă o viziune solidă și convingătoare de ce au nevoie să menţină puncte de vedere tradiţionale, ne așteptăm chiar la mai multă tensiune între tineri și Biserică în anii care vor veni", a concluzionat președintele Barna Group.