Analiză: Situaţia căsătoriilor gay și a adopţiilor în lume

589

După legalizarea căsătoriilor gay în Olanda, cu 12 ani în urmă, multe ţări au acordat aceleași drepturi homosexualilor. Franţa s-a adăugat ieri pe lista acestor ţări, iar activiștii pentru drepturile homosexualilor speră că Marea Britanie va vota în curând aceeași lege. În prezent, căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală în 14 state, majoritatea dintre ele permiţând şi adopţia de către cuplurile homosexuale, scrie BBC.

 

Pe 1 aprilie 2001, după miezul nopţii, patru cupluri – Anne-Marie Thus și Helene Faasen și trei cupluri masculine – au fost căsătorite de către primarul Amsterdamului, Job Cohen. Aceasta a reprezentat prima ceremonie legală de căsătorie între persoane de același sex din lume, scrie The Guardian.

La câteva săptămâni după ce Belgia a urmat exemplul Olandei, în iunie 2003, Vaticanul – în încercarea de a stopa fenomenul legalizării căsătoriilor gay – a lansat o campanie globală împotriva lor. În cadrul unui document de 12 pagini, consilierul teologic al Papei Paul al II-lea, cardinalul Joseph Ratzinger – care avea să devină Papa Benedict al XVI-lea – a denunţat acest fenomen în cuvinte extrem de aspre, avertizând că uniunile homosexuale sunt imorale, nefirești și dăunătoare, precizează BBC.

Cu toate acestea, fenomenul a continuat să se extindă, ajungându-se în prezent la 14 state care au legalizat căsătoriile între persoane de același sex, majoritatea dintre ele permiţând și adopţiile.

OLANDA: după ce a creat în 1998 un parteneriat pentru homosexuali, Olanda a fost primul stat care a permis căsătoria civilă, în aprilie 2001, pentru cuplurile de acelaşi sex. Obligaţiile şi drepturile soţilor sunt identice cu cele ale heterosexualilor, inclusiv cele privind adoptarea de copii.

BELGIA: căsătoriile între homosexuali sunt autorizate începând din iunie 2003. Cuplurile homosexuale au obţinut în 2006 dreptul de a adopta.

SPANIA: căsătoria homosexuală a fost legalizată în iulie 2005. De asemenea, aceste cupluri, căsătorite sau nu, pot să adopte.

CANADA: legea privind căsătoria cuplurilor homosexuale şi dreptul de a adopta a intrat în vigoare în iulie 2005. Majoritatea provinciilor canadiene autorizau deja uniunea între persoane de acelaşi sex.

AFRICA DE SUD: în noiembrie 2006, Africa de Sud a devenit primul stat al Africii care a legalizat uniunea între două persoane de acelaşi sex prin "căsătorie" sau "parteneriat civil". Aceste cupluri pot, de asemenea, să adopte.

NORVEGIA: o lege din ianuarie 2009 implementează egalitatea între homosexuali şi heterosexuali atât în ceea ce priveşte căsătoria şi adopţia, cât şi în privinţa beneficierii de o asistenţă în vederea fertilizării. Legea privind parteneriatul civil exista încă din 1993.

SUEDIA: pionieră în ceea ce priveşte dreptul la adopţie, Suedia permite, începând din mai 2009, cuplurilor homosexuale să se căsătoarească civil sau religios. Începând din 1995, acestea erau autorizate să se unească printr-un "parteneriat".

PORTUGALIA: o lege de la 1 iunie 2010 a modificat definiţia căsătoriei, suprimând referinţa la "sex diferit". Legea exclude dreptul la adopţie.

ISLANDA: legea care legalizează căsătoriile homosexuale a intrat în vigoare în iunie 2010. Începând din 1996, uniunile gay erau recunoscute, însă nu erau numite căsătorii. Adopţia este autorizată din 2006.

ARGENTINA: la 15 iulie 2010, Argentina a devenit primul stat care a autorizat căsătoria homosexuală în America Latină. Cuplurile homosexuale au acces la aceleaşi drepturi ca şi cele heterosexuale şi pot adopta.

Alte două ţări autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex, pe o parte a teritoriului lor, şi anume Statele Unite (Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont, New York, statul Washington, Maine, Maryland şi capitala Washington) şi Mexicul, în capitala federală, Mexico.

Alte ţări au adoptat legislaţii privind o uniune civilă care acordă drepturi mai mult sau mai puţin extinse homosexualilor, ca Danemarca (1989), Franţa (1999), Germania (2001), Finlanda (2002), Noua Zeelandă (2004), Marea Britanie (2005), Cehia (2006), Elveţia (2007), Uruguay, Columbia şi Irlanda (2011).

Curtea supremă americană trebuie să se pronunţe asupra acestui subiect sensibil în timp ce căsătoria între persoane de acelaşi sex este interzisă la nivel federal, dar legală în nouă state din 50, precizează Mediafax.

În Marea Britanie, deputaţii s-au pronunţat în februarie 2013 în favoarea unui proiect de lege ce autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex. Textul trebuie să fie examinat de ocomisie de parlamentari înainte de a ajunge în Camera Lorzilor.