Proteste violente la Paris după legalizarea căsătoriilor gay

212

Franţa a legalizat marţi căsătoriile gay cu 331 de voturi pentru și 225 împotrivă, după numeroase dezbateri aprinse la nivel naţional, care au scos la iveală profundul conservatorism al societăţii franceze și au generat proteste de proporţii. În câteva ore de la votarea legii au avut loc ciocniri violente între protestatari și poliţie, scrie CBS News.

Incidentele au izbucnit aseară în centrul Parisului, la finalul unei manifestaţii paşnice a 3.500 de opozanţi ai căsătoriei între homosexuali, legalizată ieri de Parlamentul francez. Între 50 şi 100 de manifestanţi, unii mascaţi sau cu cagule, au aruncat cu petarde, sticle și alte proiectile în jandarmi, care au ripostat cu gaze lacrimogene. „Ciocnirile sunt extrem de violente", a declarat o sursă din poliţie.

Legalizarea căsătoriilor gay a provocat o scindare puternică în opinia publică franceză, declanșând numeroase ciocniri violente în ultimele luni. În ianuarie, proiectul de lege a generat un protest uriaș, de peste 340.000 de participanţi după numărătoarea poliţiei, reprezentând una dintre cele mai mari demonstraţii publice din Franţa în ultimele decenii, conform CBS News. Organizatorii au comunicat cifra de 800.000 de participanţi. Numeroase alte proteste au fost organizate începând din acel moment până în prezent.

După votul de ieri, Franţa a devenit a 14-a ţară din lume care a legalizat căsătoriile gay, după ce Noua Zeelandă a votat aceeași lege săptămâna trecută. Cu toate acestea, nimeni nu s-ar fi așteptat ca măsura să declanșeze în Franţa o opoziţie atât de puternică întrucât se credea că Biserica Catolică își pierduse influenţa asupra francezilor, scrie BBC.

Deși proiectul a fost votat în Parlament, opoziţia de dreapta din Franţa îl va contesta la Consiliul Constituţional. Magistraţii vor avea la dispoziţie o lună pentru a analiza proiectul de lege. În acest timp, preşedintele François Hollande nu va putea promulga proiectul. Claire Baron, de 41 de ani, mamă a doi copii, a afirmat că „se va opune proiectului legislativ până la sfârșit". „Voi continua să protestez, nu renunţ. Legea nu e încă în vigoare; președintele republicii trebuie să ne asculte plângerile. Suntem aici pentru a apăra valorile familiei. Copiii au nevoie de o mamă și un tată", a adăugat Baron.

Oponenţii căsătoriei gay, susţinuţi de Biserica Catolică și de opoziţia conservatoare, afirmă că Franţa a aprobat deja parteneriatele civile pentru cuplurile homosexuale, iar extinderea drepturilor la căsătorie subminează o piatră de temelie fundamentală a societăţii.