Biserica prezbiteriană din SUA schimbă definiţia căsătoriei

1855

Cea mai mare confesiune prezbiteriană a Statelor Unite ale Americii a schimbat definiţia căsătoriei, pentru a putea include implicit și cuplurile de același sex, notează CNN. Amendamentul va intra în vigoare de pe 21 iunie.

Definiţia care spunea că mariajul are loc între un bărbat și o femeie s-a schimbat, astfel încât căsătoria este definită acum ca „un angajament unic între două persoane, în mod tradiţional un bărbat și o femeie, de a se iubi și ajuta pentru tot restul vieţii“. Definiţia a fost schimbată conform votului pozitiv primit din partea bisericilor și a corpului de conducere.

Deși votul a fost majoritar pozitiv, vocile contrare încă reușesc să se mai facă auzite. Într-o postare pe site-ul oficial al Bisericii Prezbiteriene din SUA, Jean și Robert Gorney au acuzat biserica că merge împotriva Bibliei și au ameninţat să o părăsească. „Nu trebuie să schimbăm Biblia. Nu-mi pasă cine nu e de acord“, au scris ei.

Însă grupul naţional format din clerici și laici, The Covenant Network of Presbyterians, a apreciat mișcarea, care va transforma Biserica într-una „incluzivă“. Printr-o mișcare „naturală“, după ce Biserica a început să cunune persoane de același sex în statele americane unde a devenit legal acest lucru, acum „schimbarea va alinia Biserica la o realitate care e demult adevărată: atât cuplurile de același sex, cât și cele din sexe opuse au relaţii care au demonstrat credincioșia legământului, părtășia uceniciei și dragoste mutuală“, au declarat reprezentanţii organizaţiei.

Biserica de 1,8 milioane de membri în SUA a luat decizia după 30 de ani de dezbateri, timp în care a pierdut congregaţii întregi și persoane individuale, în special în 2011, după ce a permis hirotonirea pastorilor homosexuali. Și după această schimbare constituţională este așteptat același fenomen. Din păcate, această dezbatere devine obligatorie pentru orice confesiune creștină, care va trebui să dea un vot pro sau contra și să își asume consecinţele.