Căsătorii homosexuale. „Dreptatea e mai presus de egalitate”

103

Redefinirea căsătoriei pentru a include cuplurile de același sex nu ar aduce beneficii nimănui susţine arhiepiscopul de York, John Sentamu.

„Sunt primul în a accepta că persoanele homosexuale au suferit discriminare (…) și că uneori biserica a fost complice la aceasta," își începe argumentaţia arhiepiscopul care semnează un editorial în publicaţia The Guardian. „Avem multe penitenţe de făcut înainte să îi privim în ochi pe fraţii și surorile noastre de orientare homosexuală. Dar istoria aceasta tristă nu ar trebui să diminueze necesitatea de a spune adevărul în dragoste," a adăugat înaltul prelat.

Arhiepiscopul este de părere că o redefinire a familiei, astfel încât să includă și parteneriatele între persoane de același sex „ar însemna diminuarea însemnătăţii căsătoriei pentru cei mai mulţi oameni, și nu ar aduce decât un beneficiu mic, sau chiar niciun beneficiu, persoanelor homosexuale. Dacă am dreptate, pe termen lung, toţi vom avea de pierdut," a insistat Sentamu.

O societate inteligentă este aceea care răspunde adecvat nevoilor diferite ale diferiţilor ei membri, susţine arhiepiscopul, care a insistat că mai inteligentă ar fi păstrarea legislaţiei actuale din Marea Britanie, sub care parteneriatele homosexuale sunt recunoscute ca angajamente sociale sub forma uniunilor civile.

Sentamu a mai adăugat că, din perspectiva sa, căsătoriile homosexuale nu ar trebui puse pe aceeași treaptă cu căsătoriile interrasiale. „Din punctul meu de vedere, egalitatea între rase se bazează pe doctrina că există o singură rasă – cea umană – și orice diferenţă de tratament, bazată pe criterii etnice este, prin urmare, nejustificată." Însă, în ceea ce privește egalitatea dintre sexe, aceasta, spune arhiepiscopul, trebuie văzută ca o egalitate între elemente complementare.

„Pe mine mă interesează dreptatea, nu egalitatea. Dreptatea este categoria primară. Ea nu înseamnă să îi tratezi pe toţi la fel, ci să dai tuturor ceea ce au nevoie, sau merită," a mai adăugat John Sentamu.