Mişcarea gay, acceptată mai repede decât cea pentru emanciparea negrilor

260

Mişcarea pentru drepturile homosexualilor este adeseori comparată cu cele aparţinând altor minorităţi din istorie, de la emanciparea afro-americanilor până la eforturile depuse de imigranţii central şi sud americani pentru a fi recunoscuţi legal în Statele Unite ale Americii.

Dacă în privinţa căsătoriilor interasiale a fost nevoie de aproape 30 de ani ca americanii să afirme că sunt de acord (94% dintre americani se opuneau complet în 1958, pentru ca abia în a doua decadă a anilor 80 populaţia să fie favorabilă), căsătoriile între persoane de acelaşi sex nu pare să aibă nevoie de o perioadă aşa de lungă pentru a fi acceptată.

Căsătoriile gay nu au devenit legale decât în 13 ţări şi în câteva state din SUA. Totuşi, percepţia publică s-a schimbat mult mai repede decât în cazul persoanelor de culoare. Dacă primul sondaj de opinie, realizat în 1996 de Gallup, cu privire la căsătoria persoanelor gay era defavorabilă acestora (68% dintre americani se opuneau), ultimele sondaje arată că americanii au părerile împărţite.

Într-o analiză apărută în cotidianul Los Angeles Times, Mark Z. Barabak explică motivele care au determinat o asemenea schimbare de percepţie, care în urmă cu 20 de ani ar fi fost de neimaginat. Barabak scrie că între motivele cele mai importante se află influenţa pe care o au homosexualii în sfera publică, inclusiv în politică şi justiţie şi cunoaşterea mecanismelor politice şi juridice de care se pot folosi pentru a obţine drepturi egale cu ale heterosexualilor.

În plus, Barabak scrie că avantajul net de care au beneficiat cei din comunitatea gay este „familiaritatea". Americanii au descoperit că au un vecin, o rudă, un moderator tv care este gay, lucru de care nu au beneficiat negri. Nimeni nu putea descoperi peste noapte că are o rudă de culoare.

Scurtă istorie a comunităţii gay în SUA:

1924: apare Society for Human Rights, prima organizaţie care apără drepturile homosexualilor

1951: se înfiinţează prima societate naţională a comunităţii gay

1973: Asociaţia Psihiatrică Americană scoate homosexualitatea de pe lista tulburărilor mentale

1979: în Washington DC are loc cea mai mare manifestaţie pentru drepturile homosexualilor din istorie, la care au participat 75.000 de persoane

1982: statul Wisconsin este primul stat care consideră ilegală discriminarea din cauza orientării sexuale

2000: statul Vermont devine primul stat care legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex

2012: statul Maryland devine al optulea stat care legalizează căsătoriile între persoane gay