Cine sunt homosexualii care se opun căsătoriei gay

158

Din ce în ce mai multe ţări aprobă prin lege căsătoriile homosexuale, Franţa fiind motorul acestei mișcări în Uniunea Europeană, iar Anglia îşi pregăteşte cetăţenii pentru acceptarea acestei realităţi, începând cu anul viitor. În faţa acestui val care pe măsură ce cucerește teritorii se transformă în tsunami, și pe care majoritatea homosexualilor îl văd ca pe un pas înainte pentru umanitate, BBC se întreabă cum de mai sunt homosexuali care se opun și de ce o fac?

„În mod categoric nu este același lucru ca o căsătorie homosexuală. Semnificaţia religioasă și socială a unei astfel de ceremonii pur și simplu nu este aceeași," crede Jonathan Soroff, care locuiește în Massachusetts, SUA, împreună cu partenerul lui, Sam. Cei doi nu intră în prototipul oponentului căsătoriei homosexuale, dar ca și jumătate dintre prietenii lor, nu cred că persoanele de același sex ar trebui să se căsătorească.

„Ca și cuplu, noi nu vom procrea și deși dorinţa de a demonstra angajamentul faţă de persoana iubită este lăudabilă, tradiţiile religioase care s-au adaptat până acum la cuplurile de același sex au trebuit să facă niște contorsionări serioase pentru asta," spune Soroff.

De fapt, problema sa este să ajungă să aibă aceleași drepturi legale ca și cuplurile heterosexuale. Egalitatea este ţinta, pe când căsătoria este doar un cuvânt, care provoacă multe probleme, cred cei doi.

„Nu o să merg spre altar într-un costum alb, nu o să arunc buchetul la sfârșit și nu o să dansez primul dans. Am participat la niște nunţi homosexuale extrem de reușite, dar să încerci să pliezi nunta heterosexuală tradiţională pe una homosexuală este ciudat și nu înţeleg de ce ar vrea cineva să facă asta," spune Soroff.

Situaţia legală s-ar putea schimba în câteva zile în Statele Unite, după ce nouă judecători ai Curţii Supreme vor decide dacă o lege federală care nu recunoaște căsătoria gay și deci neagă beneficiile pentru aceste cupluri, este neconstituţională. În timp ce un verdict pozitiv ar însemna o victorie printre suporterii pro-gay din Statele Unite, pentru unii homosexuali nu ar însemna decât victoria unei instituţii care nu are nicio relevanţă istorică pentru ei. De exemplu, unele lesbiene se opun pentru că ele consideră căsătoria ca fiind o insituţie care servește cu precădere intereselor bărbaţilor, pe când femeile sunt discriminate, scrie BBC.

Claudia Card, profesoară de psihologie la Universitatea Wisconsin-Madison, crede că problema legalizării căsătoriei gay este o distragere de la adevărata problemă și anume că heterosexualitatea este preferată și văzută ca „sexualitatea normală".

Alţii din tabăra homosexualilor care se opun cred că pur și simplu nu va funcţiona. „Deocamdată suntem doar la una, două generaţii depărtare de copii care provin din cămine homosexuale, la fel de distruse ca cele heterosexuale," crede Legba Carrefour. El consideră că o problemă mai gravă pentru comunitatea homosexuală este violenţa îndreptată asupra ei. „Nu mă îngrijorează dacă pot să mă căsătoresc sau nu, ci dacă nu cumva o să mor pe stradă, la mâna homofobilor", spune el.

Sprijinul pentru căsătoriile gay printre americani a crescut la peste 50%, conform unui sondaj Gallup, dar care este cifra exactă printre membrii comunităţii gay nu se știe. Nici Centrul de Cercetare Pew și nici Gallup nu au realizat astfel de sondaje.