Legalizarea căsătoriei gay are susţinere în majoritatea bisericilor americane

1009

Liderii mișcării politice conservatoare americane consideră că opinia publică este de partea lor, în ce privește legalizarea căsătoriilor gay, privinţă în care Curtea Constituţională urmează să ia o decizie care va reglementa problema la nivelul tuturor statelor americane. Acești lideri mizează pe forţa religioasă, însă se înșală. Sondajele arată că dintre americanii afiliaţi unei religii mai mulţi sunt cei care sprijină căsătoria între cuplurile de același sex, decât sunt cei care se opun.

Opinia publică s-a schimbat destul de dramatic în ultimii ani, în această privinţă. În anul 2003, când Massachusetts a devenit primul stat american care să legalizeze căsătoriile homosexuale, conservatorii religioși spuneau că dezbaterea se dă între americanii religioși și cei non-religioși, și aveau dreptate. În acel an, nu exista niciun grup religios major în cadrul căruia să fie o majoritate care să sprijine căsătoriile gay. Cel mai mare sprijin venea din partea bisericilor protestante tradiţionale (36%) și din partea catolicilor (35%). Prin comparaţie, aproape două treimi dintre cei neafiliaţi religios sprijineau încă de atunci legalizarea căsătoriilor homosexuale, arată The Atlantic.

Astăzi, la peste 10 ani distanţă, procentele arată cu totul altfel. Public Religion Research Institute a publicat rezultatele studiului „Atlasul valorilor americane”, arătând că un număr mare de grupuri religioase s-au aliniat neafiliaţilor, în această problemă. Astfel că, pe lângă cele mai mult de trei pătrimi dintre neafiliaţi, 84% dintre budiști, 77% dintre evrei, 63% dintre protestanţii tradiţionali albi, 61% dintre catolicii albi, 60% dintre catolicii hispanici și 56% dintre creștinii ortodocși sprijină în prezent căsătoriile gay. Per total, dintre toţi americanii afiliaţi religios, 47% sprijină acest lucru, iar 45% se opun. Se poate spune că America religioasă este oficial pro-gay.

Schimbarea nu s-a petrecut atât de mult în grupul neafiliaţilor religios, așa cum este impresia generală, ci tocmai printre cei religioși. Studiul arată că în perioada 2003- 2014, numărul neafiliaţilor religios care sprijină căsătoria gay a crescut cu 12%, pe când în grupul celor afiliaţi religios a crescut cu 19%. În unele confesiuni religioase, schimbarea este destul de dramatică. Astfel, în bisericile protestante tradiţionale, de albi, numărul celor care acum sprijină căsătoriile gay a crescut cu 26%, și în bisericile catolice cu 25%. Chiar și în bisericile evanghelice de albi, care rămân un bastion al opoziţiei, sprijinul s-a dublat, de la 12% la 28%.

Aceste schimbări au o semnificaţie majoră. Având în vedere că una dintre cele mai importante argumente în faţa Curţii Constituţionale se referă la faptul că legalizarea căsătoriilor gay va duce la discriminarea oamenilor religioși, aceste procente și trendul pe care îl confirmă vin să demonteze orice grijă legată de acest aspect. Religioșii americani care se opun legalizării căsătoriei gay sunt acum o minoritate, pusă în situaţia de a explica de ce opiniile lor ar conta mai mult decât opiniile majorităţii religioase.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.