Sute de copii salvaţi din mâinile Boko Haram

164

Săptămâna trecută a fost o una bună pentru armata nigeriană. În timp ce noi dovezi ale unui masacru ieșeau la iveală în nordul Nigeriei, armata nigeriană anunţa pe Twitter că a salvat sute de copii și femei, răpiţi cu luni înainte de grupare teroristă.

Autorităţile spun că ar fi vorba de 200 de fete și 93 de femei răpite și ţinute ostatice în Pădurea Sambisa, unde se suspecta că ar activa islamiștii. Armata a oferit puţine detalii, însă un purtător de cuvânt a declarat ulterior pentru Reuters că nu este vorba despre școlăriţele care au fost răpite acum mai bine de un an din Chibok.

Acea răpire în masă a dus într-un final la intrarea pe agenda publică a gravităţii situaţiei din nordul Nigeriei. Guvernul nigerian a încercat să scape de o lovitură de imagine, declarând ori că s-a ajuns la un armistiţiu cu Boko Haram, ori că fetele vor fi salvate în curând, ori că au fost localizate, ba chiar că au fost și salvate, lucruri care s-au dovedit mereu a fi false. Organizaţiile pentru drepturile omului spun că Boko Haram e posibil să fi răpit posibil mii de fete și femei în ultimii ani. Faptul că armata a reușit să salveze câteva sute este un semnal bun.

În ultimele săptămâni, forţele nigerieni împreună cu cele internaţionale au reușit să progreseze, împingând gruparea teroristă de pe teritorii pe care le deţinea. Cu toate astea, grupare rămână puternică, rămână letală. Mai multe grupuri de cadavre au fost descoperite de către oficiali săptămâna trecută în orașul Damasak, la graniţă cu Niger, care a fost ocupat din luna noiembrie până în martie. Se pare că victimele sunt localnici, care au fost executaţi și aruncaţi în râu. Acum apa a început să sece, și cadavrele să fie identificate, scrie NYTimes.

Boko Haram este în defensivă, însă atacurile din ultimele săptămâni arată că încă au forţă pentru a lupta. Săptămâna trecută, 46 de soldaţi din Niger și 28 de civili au fost omorâţi de către militanţi pe o insulă în regiunea Lacului Ciad, însă ministrul Apărării din Niger a declarat că atunci au murit și 156 de teroriști. Deocamdată s-ar părea că balanţa începe să încline în această direcţie.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.