„Părintele” căsătoriei gay: „Urmează mariajul în grup”

260

Boris Dittrich, activistul homosexual olandez cunoscut ca „părintele" mișcării pentru căsătoria între persoane de același sex, a recunoscut că legalizarea mariajelor în grup (3 sau mai multe persoane) este următorul pas în destrămarea instituţiei căsătoriei tradiţionale, relatează Life Site News.

Într-un interviu video pentru publicaţia Yagg, destinată homosexualilor francezi, Dittrich – fost membru al parlamentului olandez și activist al organizaţiei internaţionale Human Rights Watch – a dezvăluit detalii din culisele planului atent întocmit care a făcut ca Olanda să devină prima ţară care a acceptat, în 2001, căsătoria civilă a persoanelor de același sex.

El afirmă că a căutat întâi să determine opinia publică să accepte parteneriatele civile între homosexuali, acest pas conducând apoi la modificarea definiţiei clasice căsătoriei, de unire între un bărbat și o femeie. Redefinirea mariajului, a spus el, are chiar potenţialul de a declanşa discuţii despre instituirea căsătoriei de grup. Totuși, această idee reprezintă ceva complet nou, propagandistul homosexual prezicând că instituirea ei va dura probabil mulţi ani.

Dittrich a spus că a fost nevoie de mult timp pentru ca ideea de „egalitate în căsătorie" să fie acceptată. Până să îl promoveze împreună cu alţi câţiva activiști în Olanda, conceptul acesta nu exista nicăieri în lume. Dittrich a deschis discuţia privind dreptul la căsătorie de care ar trebui să se bucure cuplurile homosexuale în 1994, și au trecut șapte ani până când un proiect de lege în acest sens să fie înaintat în parlamentul olandez.

În cadrul interviului, Dittrich a mărturisit că înaintarea conceptului de „parteneriat civil" a fost de la început concepută ca un prim pas în cadrul unui plan mai complex. Când a intrat în Parlamentul olandez, povestește Dittrich, primul lucru pe care l-a făcut a fost să înceapă să vorbească despre căsătorii între persoane de același sex, dar a realizat curând că opinia publică nu era încă pregătită să accepte ideea. În consecinţă, a decis că era nevoie e o abordare evazivă.

„Ne-am gândit că ar fi mai eficient din punct de vedere psihologic dacă am introduce iniţial conceptul de parteneriat civil", a afirmat Dittrich. O dată ce acesta a fost acceptat în 1998, continuă el, „oamenii s-au obișnuit cu ideea că doi bărbaţi sau două femei merg la primărie, iar relaţia lor e recunoscută legal. Iar oamenii au început să o numească ei înșiși «căsătorie gay»".

Dittrich continuă: „Pentru publicul larg, nu era nici o diferenţă între cele două. Așa că oamenii s-au obișnuit cu această realitate, văzând că nu începe nici o revoluţie, iar ţara nu cade într-un abis moral. În consecinţă, următorul pas a fost egalitatea în căsătorie. Cea mai eficientă metodă de a aduce ideea în faţa opiniei publice a fost concentrarea pe principii precum egalitatea și non-discriminarea, punând accent pe separarea între Biserică și stat." Dittrich a adăugat: „Mesajul meu către oamenii religioși e: «Noi nu ne atingem de căsătoria religioasă. Pe noi ne interesează căsătoria civilă, iar, potrivit legii, toţi trebuie să fim trataţi egal.»"

Căsătoria între persoane de acelaşi sex este în prezent legală în zece state, dintre care majoritatea autorizează şi adopţia pentru cuplurile homosexuale.