Schimbare de ton la Vatican în privinţa homosexualilor

1031

În cursul zilei de luni, la întoarcerea din Brazilia, Papa Francisc a făcut o declaraţie ce denotă o deschidere pe care niciun alt papă din istorie nu a avut-o faţă de homosexuali: „Cine sunt eu să îi judec?". Sunt cuvintele pline de compasiune ale lui Francisc doar o schimbare de atitudine sau pot semnala schimbări mai profunde la Vatican?

În cadrul conferinţei de presă, ce a durat 80 de minute şi a avut loc la bordul avionului care îl aducea acasă după vizita din Brazilia, Francisc a declarat că homosexualii nu ar trebui să fie marginalizaţi, ci integraţi în societate. „Dacă o persoană este gay, dar Îl caută pe Dumnezeu, cine sunt eu ca să-l judec?" a exclamat Francisc. Aceasta este prima dată când un papă apără homosexualii şi implicit preoţii gay, au declarat câţiva analişti de la Vatican, citaţi de Wall Street Journal.

Declaraţiile Papei au fost interpretate ca un act de reconciliere şi, deşi presa occidentală a promovat ideea că Biserica Catolică şi-a schimbat atitudinea faţă de comunitatea gay, afirmaţiile vin mai degrabă ca o schimbare de ton decât de abordare practică.

De altfel, Francisc a subliniat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că poziţia oficială a Bisericii Catolice, aşa cum este exprimată în catehism, este că orientarea sexuală nu este păcătoasă, ci numai actele homosexuale. Într-un cuvânt, biserica este tolerantă faţă de preoţii dar şi membrii laici homosexuali care şi-au recunoscut orientarea sexuală, dar nu acceptă practicile homosexuale. Toţi preoţii fac un jurământ de celibat atunci când sunt hirotoniţi.

Chiar dacă declaraţiile nu semnifică vreo schimbare de substanţă, reprezentanţii comunităţii gay de la Roma au primit pozitiv afirmaţiile papei. „Ne simţim uşuraţi să auzim un papă vorbind atât de deschis despre problemele homosexualilor şi ne-am dori ca toţi catolicii să gândească la fel", a declarat Alessandro Di Antonio, ofiţer în cadrul Uniunii Naţionale a Italienilor homosexuali, pentru USA Today.

Subiectul este unul sensibil, deoarece predecesorul Papei Francisc, Papa Benedict al XVI-lea întocmise şi publicase în 2005 un document care arăta clar că biserica nu acceptă homosexuali în rândurile preoţilor. În plus, unul dintre motivele demisiei Papei Benedict, în luna februarie a acestui an, pe care presa italiană le-a speculat, a fost existenţa unui lobby gay în interiorul Vaticanului.

Cu privire la aceasta, Francisc a afirmat că el este împotriva oricărui fel de lobby şi că acţiunile de acest tip nu sunt tolerate la Vatican. Rămâne de văzut dacă nuanţele recent introduse în discursul papal vor determina şi schimbări de politică în interiorul Bisericii Catolice sau au doar rolul de a îmbunătăţi imaginea bisericii.