Atenţie la plantele toxice din natură

968

Există plante în compoziţia cărora se află substanţe active ce sunt folosite pentru producerea unor medicamente, dar care au efecte toxice asupra organismului uman atunci când sunt consumate la întâmplare, fără supraveghere medicală.

În general intoxicaţia se produce pe cale digestivă, prin ingerare, dar unele plante pot genera intoxicaţii chiar şi prin atingere. Printre cele mai toxice plante se numără mătrăguna, ricinul, macul şi tătăneasa.

Mătrăguna este folosită în produsele farmaceutice pentru combaterea colicilor gastrointestinale și a spesmelor biliare. În prezent nu se utilizează în medicina populară din cauza toxicităţii neobișnuit de mari a întregii plante, dar în special a fructelor. Intoxicaţia cu mătrăgună dă halucinaţii, demenţă (furioasă) şi frisoane.

Deşi uleiul de ricin are beneficii terapeutice notabile, putând fi folosit cu succes în combaterea constipaţiei, seminţele acestei plante sunt otrăvitoare. Acestea conţin ricină, compus care poate produce afectare hepatică şi chiar deces. Intoxicaţia cu ricin se manifestă prin senzaţii de vomă, febră şi tulburări de ritm cardiac (aritmii).

O altă plantă cu efect toxic dovedit este spânzul, indicat în special în tratarea afecţiunilor cardiace. Spânzul este o plantă în întregime toxică, care crește prin păduri și înflorește primăvara devreme. Intoxicaţia cu spânz determină tulburări cardiace.

Arnica are o excelentă acţiune antiinflamatoare şi analgezică, fiind recomandată în special în uz extern, pentru contuzii şi echimoze (nu se aplică pe răni deschise). Administrată intern, arnica are acţiune sedativă, însă intoxicaţia cu această plantă duce la tulburări gastrointestinale şi paralizie.

Tătăneasa este o plantă care are capacitatea de a diminua inflamaţiile, de a vindeca rapid rănile, de a opri dezvoltarea tumorilor. Însă intoxicaţia cu această plantă are acţiune directă asupra ficatului.

Macul este o plantă foarte apreciată, morfina realizată din mac fiind un adjuvant important în medicină. Petalele florilor sunt singurele folosite în fitoterapie, restul plantei fiind toxic.