Motivul inedit pentru care episcopii lituanieni se opun unei convenţii anti-violenţă

27

Organizaţia episcopilor lituanieni a avertizat joia trecută cu privire la necesitatea ca guvernul ţării să nu semneze un tratat european – convenţia pentru prevenirea și combaterea violenţei împotriva femeilor și a violenţei domestice.

Episcopii citaţi de Catholic Culture au lăudat cazul combaterii violenţei, însă au notat că această convenţie cuprinde un articol în care introduce „orientarea sexuală" și „identitatea de gen" drept categorii în legea anti-discriminare din Lituania.

Episcopii s-au plâns că articolul 12, care obligă naţiunile să „promoveze schimbări în modelele de comportament social și cultural al femeilor și bărbaţilor, pentru a eradica prejudecăţile, obiceiurile, tradiţiile și toate celelalte practici care se bazează pe ideea de inferioritate a femeilor sau pe rolurile stereotipale ale femeilor și bărbaţilor" ar face ca tradiţiile culturale și religioase ale Lituaniei să fie văzute ca o ameninţare la adresa femeilor.

În plus, episcopii s-au exprimat și împotriva articolului 14, care cere promovarea „rolurilor de gen ne-stereotipale (…) în curiculele școlare și la toate nivelurile de educaţie". Despre acest articol, episcopii spun că pregătește calea pentru promovarea homosexualităţii și a „transsexualismului" în școlile Lituaniene.