ONU votează prima rezoluţie privind drepturile gay

80

Consiliul Drepturilor Omului a făcut vineri 17 iunie „un pas istoric", votând o rezoluţie care asigură drepturi egale pentru toţi oamenii, indiferent de orientarea sexuală.

Rezoluţia a fost introdusă de Africa de Sud, fiind prima de acest fel care abordează drepturile persoanelor gay. Chestiunea este însă una care încă naște dezbateri aprinse, lucru care s-a văzut și în votul din cadrul consiliului: 23 de voturi pentru, 19 împotrivă și 3 abţineri. „Este un punct cheie în realizarea unei noi norme conform căreia drepturile persoanelor gay sunt drepturi ale omului și trebuie să fie acceptate global", afirmă Suzanne Nossel, consilier în ministerul de externe american pentru relaţia cu organizaţiile internaţionale.

Drepturile gay au fost o prioritate a agendei ministerului de externe american, iar pentru Hillary Clinton „drepturile gay sunt drepturi ale omului și drepturile omului sunt drepturile gay". Recent, la un eveniment Gay Pride organizat de ministerul de externe, Clinton a spus că sunt ţări în care oamenii sunt hărţuiţi, bătuţi sau chiar uciși pentru faptul că sunt gay, în timp ce în altele oamenii sunt incitaţi la acte violente împotriva comunităţii gay în timp ce autorităţile închid ochii sau chiar favorizeaza aceste acţiuni.

Rezoluţia nu va pune capăt peste noapte problemelor acestor persoane, dar va ajuta ca un punct de reper cu autoritate atunci când organizaţiile sau legislatorii vor propune o schimbare a legilor. Un exemplu în acest sens a fost oferit cu privire la drepturile femeilor sau ale minorităţilor, care au avut acelașii traseu anevoios, dar materializat într-un sfârșit.

Noul act atrage după sine și prima comisie ONU care va raporta cu privire la provocările cu care se confruntă persoanele gay pe întreg globul. „Este o victorie pentru apărătorii drepturilor omului", a spus și Susan Rice, ambasadorul SUA la ONU. „Ea trimite un mesaj clar că abuzurile pentru orientarea sexuală și genul persoanei trebuie să înceteze."

În luna martie Consiliul Drepturilor Omului al ONU a adoptat prima propunere înaintată de SUA și sprijinită de 85 de ţări prin care se cerea încetarea violenţei bazate pe orientarea sexuală și gen.