Premieră: California ar putea interzice terapia de reorientare sexuală

116

California este pe punctul de a interzice terapia de „convertire” a persoanelor homosexuale în indivizi heterosexuali, pe care susţinătorii legii o numesc „periculoasă şi extremă”.

Măsura vine la doar 2 luni după ce Curtea Federală de Apel din San Francisco a decis că interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex este neconstituţională. Propunerea legislativă constituie o premieră şi a trecut, marţi, de ultimul comitet al Senatului american, urmând să fie discutată şi votată în plen. Atât autorul proiectului de lege, senatorul Ted Lieu, cât şi susţinătorii săi, afirmă că această terapie este ineficientă şi inutilă, dar că poate fi periculoasă, întrucât poate cauza „un grad avansat de depresie şi vinovăţie”, stări ce pot conduce uneori la sinuciderea pacientului.

Terapia anti-gay, denumită şi terapie de conversie sau terapie pentru reorientare sexuală, constă în şedinţe de consiliere, care includ închinare, rugăciune, educare şi discuţii care au scopul de a micşora atracţia fizică faţă de persoanele de acelaşi sex şi de a transforma în heterosexual o persoană homosexuală.

Reacţia grupurilor conservatoare şi religioase a fost imediată. Acestea resping acuzaţiile conform cărora terapia anti-gay ar fi periculoasă şi declară că o asemenea interdicţie ar interfera cu dreptul părinţilor de a oferi copiilor lor ajutorul adecvat, prin consiliere psihologică sau religioasă. Referindu-se la cei care resping din start orice iniţiativă de consiliere spirituală a homosexualilor, Judith Glassgold, psiholog în New Jersey, declara că aceşti „terapeuţi ar trebui să înţeleagă că unii oameni chiar pun credinţa religioasă înaintea orientării sexuale”. În prezent nu există niciun studiu care să sugereze sau să demonstreze că o astfel de terapie ar fi dăunătoare în vreun fel, se precizează pe site-ul Christian Concern For Our Nation.

Un sondaj de opinie realizat în luna februarie a acestui an, în Statele Unite ale Americii, de către organizaţia Field Poll, arată că 59% dintre adulţii americani din statul California, cu vârste sub 64 de ani, susţin căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, în timp ce numai 32% se opun. Procentul este surprinzător, întrucât procentul celor împotriva căsătoriilor gay a scăzut cu 20% faţă de anul 2008. Cu 3 ani şi jumătate în urmă, cei care se opuneau căsătoriilor gay alcătuiau 52,3% dintre cetăţenii californieni.

Susţinătorii comunităţii gay şi avocaţii pentru drepturi egale susţin că interzicerea terapiei de „convertire” a homosexualilor reprezintă un punct de cotitură şi că are potenţialul de a inspira proiecte de lege asemănătoare şi în alte state, începând cu cele care au favorizat până acum comunitatea gay.

La polul opus, locuitorii statului Carolina de Nord au votat săptămâna aceasta pentru interzicerea căsătoriilor gay, opunându-se tendinţei de legalizare a acestora. În prezent, 6 state americane şi Washington DC recunosc căsătoriile gay.

Legislaţia din Carolina de Nord interzicea şi până în prezent căsătoriile gay, dar votarea amendamentului 1 (prin care statul recunoaşte legalitatea căsătoriilor care au loc exclusiv între un bărbat şi o femeie) cu un procent de 61% este de natură să întoarcă irevocabil spatele uniunilor civile din statul american.

În zilele dinaintea votului, doi oficiali de vârf – vicepreşedintele Joe Biden şi secretarul de educaţie Arne Duncan – şi-au exprimat susţinerea faţă de căsătoriile gay. Cu toate acestea, preşedintele Barack Obama nu şi-a afirmat deschis poziţia cu privire la căsătorie, deşi el susţine acordarea de drepturi egale homosexualilor.

În schimb, Mitt Romney, principalul contra-candidat al preşedintelui în exerciţiu la alegerile din noiemmbrie, a salutat votul din Carolina de Nord şi a subliniat că mariajul trebuie să fie un angajament ce se face exclusiv între un bărbat şi o femeie. Poziţia îi asigură, potrivit unei analize realizate de Kasie Hunt şi Tom LoBianco de la Asssociated Press, o poziţie privilegiată în rândul alegătorilor din statele Indiana, West Virginia şi Carolina de Nord.

Carolina de Nord nu este singurul stat care îşi face cunoscută poziţia referitoare la căsătoriile homosexuale. În noiembrie, locuitorii din statul Minnesota vor fi chemaţi la vot, în timp ce activiştii pro-gay din statul Maine speră că locuitorii se vor răzgândi şi vor vota, tot în noiembrie, în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, după ce legalizarea căsătoriilor gay din anul 2009 a fost abrogată. Chemarea cetăţenilor la vot în cazul unui amendament la constituţie se face ca urmare a unei iniţiative civile din statul respectiv.