Proteste la înmormântarea militarilor gay

63

Biserica baptistă Westboro din Kansas a atras atenţia întregii Americi pentru protestele sale organizate la înmormântarea unor militari americani homosexuali. Miercuri 2 martie i s-a dat recunoscut oficial dreptul de a organiza astfel de proteste.

Mica biserică, condusă de pastorul Fred Phelps, e de părere că Dumnezeu pedepsește America pentru „păcatul homosexualităţii", prin uciderea soldaţilor de pe fronturile americane. Ca atare membrii bisericii călătoresc în diferite locuri ale Americii protestând la înmormântările militarilor gay căzuţi la datorie. Gestul bisericii s-a repetat de sute de ori până acum.

În anul 2006 militarul Matthew Snyder a fost înmormântat, după o slujbă religioasă organizată de o biserică catolică din Westminster, Maryland. Membrii bisericii Westboro au protestat în apropierea bisericii purtând pancarte pe care erau înscrise texte precum „Mulţumim lui Dumnezeu pentru soldaţii uciși" sau „SIDA ne scapă de homosexuali".

Familia militarului a dat biserica în judecată în 2007 pentru presiuni, hărţuire și tulburare emoţională. Un judecător a dat câștig de cauză familiei îndoliate și a hotărât plăţi compensatorii din partea bisericii de 2,9 milioane de dolari și daune morale de 8 milioane de dolari, reduse apoi la 5 milioane de dolari. Mai mult decât atât, Albert Snyder susţine că fiul său nu a fost gay. „Am fost șocat să văd că un om poate face asta unei alte fiinţe umane. Vreau să spun că a fost inuman."

După ce în primă fază biserica a pierdut, în anul următor a făcut apel la curtea federală, acuzând că i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare garantat de primul amendament al constituţiei americane. Procesul a ajuns la Curtea Supremă care miercuri a dat bisericii câștig de cauză. În disputa întinsă pe 4 ani de zile au fost pretinse drepturi constituţionale cum ar fi libertatea de exprimare a protestatarilor sau dreptul la viaţă privată a rudelor.

Votul obţinut miercuri la curtea supremă a beneficiat de 8 susţineri și o singură împotrivire. Singurul judecător care a votat contra deciziei, Samuel Alito a justificat votul său: „hotărârea profundă a poporului nostru pentru dezbatere liberă și publică nu este o licenţă pentru atacuri verbale nerușinate". Judecătorul John Roberts a afirmat în schimb că discursul membrilor bisericii nu poate fi limitat „doar pentru că ele supără pe cineva". Margie Phelps, fata predicatorului, membră a grupului Westboro și avocat implicat în apărare a susţinut că de acum încolo biserica va picheta mai multe înmormântări ale militarilor gay.

Între cei care s-au revoltat împotriva bisericii au fost militarii. Reprezentanţii Veterans of Foreign Wars au criticat lipsa de respect pentru un militar care și-a dat viaţa în război. John Ellsworth, președintele Military Families United, a atras atenţia că militarii protejează constituţia, tocmai aceea în baza căreia membrii bisericii au avut dreptul să protesteze. „Vreau să asigur familiile celor căzuţi pe front că acest grup este o anomalie", a spus Ellsworth. Mai mulţi congresmeni au ţinut partea familiei Snyders și în multe state protestele au fost până acum interzise.

Biserica Westboro e formată în special din membrii familiei lui Fred Phelps, care are 13 copii, 54 de nepoţi și 7 strănepoţi. Se descrie pe sine ca un predicator „de modă veche", insistând că „Nu poţi predica Biblia fără să predici și mânia lui Dumnezeu."