„Terapia reparatorie” pentru homosexuali încinge spiritele în California

147

În mai, la două luni după ce Curtea Federală de Apel din San Francisco a decis că interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex este neconstituţională, California a anunţat că ar putea interzice terapia de „convertire" a persoanelor homosexuale în indivizi heterosexuali.

În mai, la două luni după ce Curtea Federală de Apel din San Francisco a decis că interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex este neconstituţională, California a anunţat că ar putea interzice terapia de „convertire” a persoanelor homosexuale în indivizi heterosexuali.

Autorul proiectului de lege, senatorul Ted Lieu, şi susţinătorii săi, afirmau atunci că această terapie nu este doar ineficientă şi inutilă, ci și că poate fi periculoasă, întrucât poate induce persoanei consiliate „un grad avansat de depresie şi vinovăţie”, care o poate determina chiar și să se sinucidă.

La începutul lunii octombrie, guvernatorul Jerry Brown a semnat o propunere legislativă ce a transformat California în primul stat american care interzice psihoterapia pentru schimbarea orientării sexuale a adolescenţilor de la cea homosexuală, la cea heterosexuală.

Legea care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie interzice psihoterapeuţilor să facă eforturi de schimbare a orientării sexuale a pacienţilor – cunoscută și drept terapie reparatorie – pentru cei cu vârsta mai mică de 18 ani.

Aceste terapii „nu au nici o bază știinţifică sau medicală și vor fi, de acum, destinate lăzii de gunoi a șarlataniei,” a declarat guvernatorul Brown, citat de AP.

Ce presupune terapia de conversie?

Terapia de conversie sau terapie pentru reorientare sexuală, constă în şedinţe de consiliere, care includ închinare, rugăciune, educare şi discuţii care au scopul de a micşora atracţia fizică faţă de persoanele de acelaşi sex.

Asociaţii importante de psihiatri și psihologi au respins anterior terapia reparatorie. O serie de asociaţii de sănătate mintală din California – inclusiv Comisia pentru Știinţe Comportamentale, Asociaţia pentru Terapeuţii de Cuplu și Familie și Asociaţia Psihologilor din California au dezaprobat metoda de consiliere bazată pe conversie.

Cine sunt cei care contestă legea și pe ce temei?

Randal Hagar, director de relaţii guvernamentale în cadrul Asociaţiei Psihiatrice California susţine că grupul pe care îl reprezintă este îngrijorat cu privire la orice lege care „practic prescrie orice formă de tratament” sau una care ar putea duce, „pe firul evenimentelor” la situaţia în care cineva dă o lege împotriva unei practici doar pentru că „nu îi place practica respectivă”.

Institutul conservator „Pacific Justice” a contestat la curtea federală proaspăta lege, despre care Brad Dacus, președintele Institutului spune că este „înfiorător de neconstiţională”. Institutul a acuzat că noua prevedere încalcă drepturile privind libera exprimare ale terapeuţilor și drepturile privind intimitatea pacienţilor.

„Această înfiorătoare lege nu admite nicio excepţie precum victimele tinere ale abuzului sexual, care suferă din cauza unei atracţii sexuale nedorite faţă de persoane de același sex, și nici nu respectă conștiinţele specialiștilor în sănătatea psihică, angajaţi în biserici,” a mai reclamat Dacus. „Intentăm acest proces pentru a apăra familiile, copiii și libertatea religioasă,” a subliniat președintele.

„Este un exemplu clasic de ignoranţă în domeniul psihiatriei combinată cu neglijenţa politică,” s-a plâns Dacus, denunţând noua lege pentru încercarea de „a-i băga pe toţi [homosexualii] în aceeași oală, ignorând complexitatea atracţiei între persoane de același sex și varietatea gradelor acestei atracţii, în funcţie de vârstă și mediul de provenienţă.”

Un tânăr student, care pretinde că s-a simţit atras de persoane de același sex și că ar fi devenit heterosexual după ce a trecut printr-o terapie de conversie, a intentat proces împotriva statului. Aaron Blitzer, care studiază pentru a deveni terapeut în acest domeniu, spune că legea l-ar împiedica să își practice meseria, relatează AP.

Lui Blitzer i s-au alăturat și doi clerici care consiliază tineri cu înclinaţie homosexuală: Donald Welsch – evanghelic și Dr. Anthony Duk – romano-catolic.