Unu din cinci homosexuali este purtător de HIV

1085

Aproximativ unu din cinci bărbaţi homosexuali sau bisexuali din metropolele americane sunt infectaţi cu HIV, în timp ce aproape jumătate dintre ei nu știu lucrul acesta. Informaţia a fost oferită ieri de oficiali din cadrul U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), citaţi de Reuters. 

    Cercetarea a vizat 8153 de bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi, la nivelul a 21 de metropole americane. Ei au fost evaluaţi în cadrul Sistemului de monitorizare la nivel naţional a Comportamentului din 2008. În vizorul monitorizării au fost prevalenţa și conștientizarea prezenţei virusului HIV, cel care duce la SIDA. Rezultatul cercetării a fost că 19% dintre persoanele gay sunt infectate cu HIV.

    Același studiu a arătat că 28% dintre bărbaţii de culoare sunt infectaţi cu HIV în comparaţie cu 18% la bărbaţii hispanici și 16% la bărbaţii albi. În ceea ce privește conștientizarea infectării, 59% dintre bărbaţii de culoare nu știau că sunt purtători, în timp ce hispanicii erau în proporţie de 46% iar albii de 26%. Vârsta este de asemenea importantă. La tinerii cu vârste cuprinse între 18-29 de ani, 63% dintre ei nu știau că sunt infectaţi cu HIV, în timp ce la cei de peste 30 de ani rata era de 37%.

    „Trebuie să revigorăm răspunsul nostru la prevenirea infecţiei cu HIV între bărbaţii homosexuali și bisexuali", e de părere Dr. Jonathan Mermin, directorul diviziei de prevenire a HIV/SIDA din cadrul CDC. „Nu putem îngădui ca HIV să continue decimarea devastatoare a homosexualilor și bisexualilor, în special între tinerii de culoare."

    Conform datelor oferite de HIV Romania, din anul 1981 când a fost descoperit, virusul HIV a ucis până acum 25 de milioane de persoane, fiind una dintre epidemiile cu cele mai multe victime din istoria umanităţii.

    Impactul HIV în comunitatea gay a fost întotdeauna ridicat, dat fiind că una dintre metodele cele mai răspândite este contactul sexual anal. Statisticile arată că în comunitatea gay relaţiile de cuplu stabil nu au o lungă durată, ceea ce duce la înmulţirea raporturilor sexuale cu parteneri ocazionali. În plus aproape jumătate dintre băieţii care practică prostituţia masculină în cluburile de noapte gay nu sunt homosexuali, ceea ce face ca mai departe virusul să se transmită partenerelor lor.

    „Severitatea impactului HIV în comunitatea homosexualilor nu este ceva nou", afirmă Carl Schmid, reprezentantul AIDS Institute, organizaţie non-profit. „Aceste noi informaţii alarmante oferă dovezi suplimentare că eforturile pentru bărbaţii homosexuali nu au fost cele mai eficiente în stoparea epidemiei și ar trebui înmulţite dramatic." Schmid denunţă deopotrivă reacţiile oficiale, de la nivel federal la cel local, dar și implicarea comunităţii homosexuale.

    Recomandările oficialilor sunt ca bărbaţii gay și bisexuali, indiferent de vârstă, să își facă testul HIV în fiecare an, iar cei cu mai mulţi parteneri sau consumatori de droguri să facă testul trimestrial sau semestrial.

    Deși homosexualitatea nu este o raritate între creștinii din lume, clerici sau laici, poziţia tradiţională a bisericii de-a lungul timpului a fost de denunţare a acestui stil de viaţă în care relaţiile sexuale au loc între parteneri de același sex. S-a observat însă o nuanţare a limbajului de la condamnarea în termeni expliciţi cum ar fi „depravare" sau „perversiune" la termeni generici ca „păcat" sau chiar neutri „opţiune", „orientare".

    Relaţiile homosexuale sunt acuzate de Biblie și condamnate ca păcat în timp ce recomandarea biblică este aceea de renunţare totală la un stil de viaţă homosexual. Reclamată ca „urâciune", activitatea homosexuală a dus la distrugerea prin foc a cetăţilor Sodoma și Gomora. În creștinism de asemenea această practică a fost identificată ca păcat. Apostolul Pavel scria despre starea decăzută a lumii romane afirmând că, „lăsaţi în voia unor patimi scârboase", bărbaţii „s-au aprins în poftele lor unii după alţii și au săvârșit parte bărbătească cu parte bărbătească lucruri scârboase și au primit în ei înșiși plata cuvenită pentru rătăcirea lor" (Romani 1:27).