Haiti, ţara orfanilor cu părinţi în viaţă

158

    Cutremurul care a lovit Haiti la începutul acestui an a lăsat fără adăpost 1,3 milioane de oameni, în timp ce mai multe familii au ajuns în imposibilitatea de a avea grijă de propriii copii, scrie AP. Persoanele care locuiesc în corturi sau adăposturi improvizate decid să îşi abandoneze copiii, sperând că aceştia vor fi preluaţi de diferite organizaţii pentru fi îngrijiţi mai bine.

    Zilnic sunt descoperiţi copii abandonaţi. O fetiţă de doar patru zile a fost găsită într-o cutie, lângă un spital. În preajma unei clinici private, un băieţel în vârstă de trei ani, a fost găsit ţinând o gentuţă cu hăinuţe. Avea agăţat de bluză un bilet prin care găsitorii lui erau imploraţi să aibă grijă de el.

     Cazuri de abandon existau chiar şi înainte de cutremur, părinţii preferând să-şi lase copiii în orfelinate, pentru că acolo aveau asigurată măcar o masă pe zi. După catastrofa naturală, aceste cazuri s-au înmulţit îngrijorător. Surorile de la orfelinatul Maica Tereza, unde sunt primiţi pentru îngrijiri copii subnutriţi, declară că nu le permit mamelor care îşi aduc copiii la centru să plece, pentru că le este teamă că acestea nu se vor mai întoarce să-şi ia copiii.

     Organizaţia UNICEF a lansat, în februarie, o linie telefonică pentru semnalarea cazurilor de abandon al copiilor sau de copii care şi-au pierdut părinţii în timpul cutremurului. Prin intermediul acestei linii telefonice au fost înregistrate 950 de cazuri. Oricum, numărul de telefon a fost pus doar la dispoziţia agenţiilor şi a asistenţilor sociali, întrucât, dacă ar fi fost făcut public, ar fi urmat o avalanşă de apeluri de la familii disperate. O experienţă de acest gen este aceea a orfelinatului SOS care, după ce a anunţat prin radio că mai are locuri pentru orfani, s-a văzut pus în situaţia de a-şi tripla numărul de locuri disponibile. Unele organizaţii le oferă părinţilor ajutor pentru a-i încuraja să îşi ia copiii acasă.

     Nadine Jean-Baptiste (35 de ani), seropozitivă, şi-a pierdut soţul în timpul cutremurului. Are o fetiţă de doi ani, Christine, pe care a lăsat-o la un orfelinat. Un cuplu din Statele Unite ar vrea să o adopte pe Christine, dar Nadine este nehotărâtă: „Îmi iubesc copilul. Nu vreau să o dau. Dar nu am cu ce să o hrănesc. Nu-mi rămâne altă alegere de făcut".